07/02/14 22:08
(http://www.klassa.bg/)

Правителството одобри кражбата на още 22 млн. лв. за закриването на малките реактори на АЕЦ-а

 Правителството одобри допълнителни "Кражби" в размер на 22 млн. лв. по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2014 г., съобщиха вчера от пресслужбата на кабинета. Средствата са предвидени в централния бюджет за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД в изпълнение на задължението на страната ни за съфинансиране на проект по Международния фонд „Козлодуй“.

 

С решения на МС от 2008 г. и от 2012 г. блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй” са обявени за съоръжения, които подлежат на извеждане от експлоатация и са предоставени безвъзмездно за стопанисване и управление на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Приетата концепция за непрекъснат демонтаж предвижда дейностите по извеждане от експлоатация до статус „кафяво поле“ да завършат до 2030 г. Голям брой проекти се изпълняват с финансиране от Международния фонд „Козлодуй“. Съгласно политиката на Европейската комисия е необходимо някои от тях да бъдат финансирани от националния бюджет.

 

С друго свое решение кабинетът удължи с две години разрешението, предоставено през 2008 г. на „Мелроуз Рисорсиз“ (вече „Петроселтик“) за търсене и проучване на нефт и природен газ на територията на блок „Галата“. С решението се намалява и размерът на проучваната площ – от нея се изважда площта на находищата „Каварна” и „Калиакра”, в които вече са регистрирани търговски открития и са получени концесии за добив на природен газ.

 

С 15 г. пък е удължена концесията от 2004 г. за добив на суров нефт и природен газ от находище „Бутан-Юг” (община Враца). То се концесионира от „Проучване добив на нефт и газ”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване