07/02/14 05:29
(http://www.klassa.bg/)

Сирия очаква началото на Първата световна

 Сирийският тв канал Syria TV погрешка взе за новина убийството на австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд отпреди сто години, съобщи телевизия „Ал Арабия”. Вероятно журналистите са се объркали от съобщение в Twitter на исторически проект на Би Би Си.

 

„20 души са били ранени в резултат на

 

взрив до кортежа на ерцхерцога

 

гласяла извънредна новина, появила се на тв екраните, която успял да заснеме и да пусне в Twitter ливански журналист на АФП.

 

Недоразумението дошло от това, че сайтът на Би Би Си на арабски пуснал в Twitter съобщение за убийството на Франц Фердинанд, за да отбележи стогодишнината от атентата в Сараево, довел до започването на Първата световна война, която продължава четири години и става причина за гибелта на милиони хора, съобщава „Ал Арабия”.

 

Объркването на сирийските журналисти напомня на реакцията на главния герой на сатиричния роман на чешкия писател Ярослав Хашек „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война”. „Убили са нашия Фердинанд”, съобщава на Йозеф Швейк в самото начало на книгата неговата прислужница госпожа Мюлерова.

 

В отговор главният герой, който е освободен от военна служба, защото лекарската комисия го е обявила за идиот, демонстрира добра осведоменост:

 

Кой Фердинанд, госпожа Мюлерова?

 

– запита Швейк, без да прекъсне да разтрива коленете си. – Аз зная двама Фердинандовци. Единият слугува у дрогериста Пруша и веднъж погрешка изпи шише с лекарство против косопад, а освен това познавам и Фердинанд Кокошка, дето събира кучешки лайна. И за двамата няма какво да се съжалява.”

 

Очевидно името на ерцхерцога не е говорило на сътрудниците на Syria TV нищо повече, отколкото на Швейк.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване