07/02/14 07:00
(http://pik.bg)

Скандал! Вигенин урежда с постове у нас и в чужбина 105 червени калинки

Скандал! Вигенин урежда с постове у нас и в чужбина 105 червени калинки

Отиващо си провалено правителство на Пламен Орешарски ударно сключва рискови сделки и масово назначава червени и удобни калинки на възлови позиции в държавната администрация. Един от рекордьорите е Външно министерство, пише faktor.bg.

Медията пуска информация от източници от дипломатическите среди, че само дни след като Станишев и Местан потвърдиха, че правителството няма бъдеще и влизаме в цикъл на предсрочни избори, външният министър Кристиян Вигенин е утвърдил в средата на юни скандална заповед № ЧР-95-00-153, с която 105 служители от ведомството получават кариерно израстване и задгранични назначения (виж прикачения файл).

Късмет с преназначения на сигурни и топли местенца, на длъжност началник отдел в ЦУ на МВнР са извадили 12 служители. Повечето от тях заемат дипломатически постове в наши представителства в чужбина.

Други 90 отличници са получили заповеди и министерски гаранции, че след приключване на дипломатическите им мандати по света ще бъдат преназначени и няма като простосмъртните българи да се редят по трудовите борси. Още трима други служители пък са получили според Закона за дипломатическата служба временен дипломатически ранг и задгранични командировки в съседни държави.

Просто като на пожар си уреждат свои доверени лица по възлови местенца. Става дума за проверени верни на БСП и кръга около Станишев хора, или пък за техни деца. Това правителство си отива след тотален провал и в морален план то няма право да прави тези безотговорни назначения. Спокойно можеше да се изчака и процедурата да мине или при служебния, или при следващия редовен кабинет. Така обаче не само ще бъде гарантирана сигурността на доверените на властта, но и ще се блокира, а може би и бойкотира работата на дипломатическата администрация при едно следващо управление, коментира наш дипломат, пожелал анонимност. 

Според него става дума за проверени хора, много от които пряко или косвено са свързани с комунистическата номенклатура, тайните служби и задкулисни корпоративни среди и лобита на магистрати. Източници от Външно коментират, че влиянието на Моника Станишева и тук е изключително силно. Самият Вигенин е от най-близкото обкръжение на абдикиралия от държавата и партията си Станишев.

Очаква се в близките дни външният министър да уреди още свои хора, а заповедите им в момента се изготвят.

От ГЕРБ днес алармираха, че подобна е и ситуацията в МВР. След скандалното приемане на новия закон, до дни се очаква масово назначение на постоянни длъжности на полицейски началници в цялата страна. До сега те умишлено се водеха временно изпълняващи длъжностите, защото бяха посочени от Йовчев и Лазаров без конкурс. А сега послушните и преданите ще получат за награда постоянни назначения.

Има опасност с безпринципни назначения в последните дни кабинетът на Орешарски да блокира цялата държавна администрация, а това да провали всеки опит на следващата власт за реформи и ефективност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване