07/02/14 05:37
(http://www.klassa.bg/)

Юлската фактура за ток - по две цени

 Фактурата за тока, консумиран през юли, ще бъде по две цени – по старата цена за потреблението до 1 юли и по новата цена след това. Това се налага заради промяната в цените, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прави всяка година по това време. Вместо намаление, както се очакваше, регулаторът одобри с под 3% поскъпване на тока.

 

Ако държите сметката ви да е абсолютно точна и да не се притеснявате, че ще платите повече ток по по-високите цени, можете да се възползвате от възможността, която ЕРП-тата дават за самоотчет. За целта трябва да си засечете електромера и да подадете данните в енергото.

 

Най-дълъг срок за самоотчет дава Енерго про

 

която обслужва Североизточна България. Крайният срок  е 7 юли.  Клиентите на ЧЕЗ могат да предават показанията на електромерите си, които са записали сами от 1 до 5 юли. И двете ЕРП-та приемат данните и по телефона или по мейла, освен в клиентските центрове, а от ЧЕЗ обявиха, че и самото енерго започва извънреден отчет. От ЕВН съобщиха, че приемат самоотчетите до петък, но те трябва да бъдат занесени в най-близкия офис, където се попълва декларация.

 

В случай, че не бъдат подадени данни от самоотчет, сметката ще се формира на следния принцип. Първо, енергото ще умножи консумацията за месеца на броя на дните между предишното и сегашното засичане. Така ще получи средното потребление. След това ще умножи средното потребление по броя на дните до 30 юни включително и по старата цена, за да получи сметката по старите тарифи. Аналогично,

 

за да получи дължимата сума по новите тарифи

 

ще умножи средното потребление по броя на дните след 1 юли и по новата цена.

 

За да покажат как увеличението ще се отрази на сметките на хората, от ДКЕВР са направили изчисления за месечно потребление от 317 киловатчаса. От тях 228 квтч са дневна консумация, а 89 квтч – нощна. Според регулатора при тези условия клиентите на ЧЕЗ ще платят 51,33 лв. след увеличението при 49,99 лв. преди него. За същото потребление клиентите на ЕВН ще получат сметка от 51,49 лева, което е само с 29 стотинки повече от това, което биха платили по старите цени. Най-голямо ще е увеличението за тези в Североизточна България. При тях сметката става 54,31 лв. при 53,13 лв
Парното по-изгодно за отопление от еленергията


По-ниската цена на парното не спира хората да се отказват от него заради множеството проблеми, които водят до високи сметки.
 
Дори след поскъпването

 


Дори след поскъпването с 5-7% от 1 юли парното остава по-евтиният начин на отопление през зимата в сравнение с електрическата енергия, показва сравнението между одобрените тарифи от ДКЕВР.

 

В София например след увеличението с 5,9 на сто един киловатчас топлинна енергия вече струва 10,2 стотинки. В същото време нощната тарифа на тока в столицата е 10,44 ст., а дневната 18,44 ст. Ясно е обаче, че основната енергия за отопление на жилищата не е през нощта, просто защото акумулиращите печки, които бяха пускани само на нощна тарифа, вече са изключителна рядкост в домовете.

 

От всички топлофикации в страната

 

единствено във Велико Търново цената на топлинната енергия е по-висока

 

от нощната тарифа за еленергията – 11,2 стотинки за квтч срещу 10,74 ст. Въпреки това тя остава далеч зад цената на дневния ток за Североизточна България – 19,63 ст. за квтч.

 

Тази разлика е най-видима за Бургас, където от години плащат най-евтиното парно. От 1 юли цената на топлинната енергия в морския град е 6,5 стотинки за киловатчас. Там цената на нощния ток е 10,43 лв., а дневната тарифа е 18,51 лв. за квтч.

 

Точно заради тази разлика между цената на парното и нощния ток топлофикациите апелираха ДКЕВР да им одобри по-малко поскъпване на тарифите, за да не изгубят клиенти. Първоначално регулаторът планираше двойно по-голямо поскъпване в сравнение с одобреното.

 

Разбира се

 

тези изводи са верни само при сравнение на единичната цена

 

на тока и парното. Заради множеството проблеми в топлофицираните сгради, свързани с кражби на парно и високия дял на сградната инсталация, обичайно отоплението на ток в крайна сметка се оказва по-изгодно и свързано с доста по-малко главоболия от това на парно. Дали тези проблеми ще бъдат решени от промените в наредбата за топлоснабдяването и ще доведат да връщане на клиенти към топлофикациите, ще покаже следващият отоплителен сезон.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване