07/03/14 06:07
(http://e-vestnik.bg/)

Социална трагедия на Балканите - пенсионерите хранят половин Сърбия

Поговорката “жената е стълб на къщата” в Сърбия вече не важи. В страната, която в момента е затънала в дългове до гушата, в която почти една четвърт от населението са старци, последната новина е, че поне половин милион пенсионери издържат още трима членове на семейството и над половин Сърбия се издържа от пенсии.

Така пенсионерите се превърнаха в стълб на всяка втора къща в Сърбия. Те окончателно и официално надминаха броя на работещите, и то с 30 000 души, така че държавата се оказа натясно. В държавните фирми и институции работят около 780 000 души, което означава, че в частни компании има почти 910 000 работници. Всички в частния сектор трябва да издържат държавата - да осигуряват заплатите в държавния сектор и пенсиите.

Пенсионерите помагат на неработещите си деца и на децата си, които работят, но получават минимална заплата или изобщо не получават заплата. Старците се отказват от почти всичко, дават само малко пари за хляб, а с останалото хранят внуците.

Най-голям брой от възрастните хора в Сърбия живеят в семейна общност - цели 44 процента. Пенсионерите станаха любими клиенти на банкерите, тъй като най-ревностно изплащат своите задължения и имат най-редовни доходи. И докато преди телевизионните реклами разчитаха на младите клиенти, днес главни герои на телевизионните реклами са дядо и внук - дядото купува играчки, а банката дава кредит. Преди пенсионерите можеха да вземат кредит на стойност най-много 200 000 динара, а днес могат да вземат и половин милион.

Черната статистика обаче става още по-черна. Министрите на финансите Лазар Кръстич и на търговията, туризма и телекомуникациите Кори Удовички обявиха преди два месеца предстоящо намаляване на пенсиите до края на годината, ако другите държавни мерки не дадат резултати, а вероятно те няма да дадат резултати.

Министърът на финансите обяви, че тази и следващата година трябва да се спестят един милиард евро, а как може да стане това, освен с намаляване на държавните заплати и пенсии, т.е на доходите на гражданите. Производство нямаме, държавата няма да взима 70 процента данък на новите чуждестранни инвеститори, което означава, че сама ще трябва да плати приносите, а данъка ще взима от същите тези работници, които ще имат най-ниската заплата в Европа.

През януари пенсионерите се измъчиха още повече, когато тогавашният министър на икономиката Саша Радулович излезе с идеята всички хора над 65 години да получават една и съща пенсия от 20 000 динара едно евро е равно на 115 динара . Министерството на икономиката тогава реши, че това е “минималното ниво, достатъчно за живот”. Иначе днес минималната пенсия е 13 200 динара или около 110 евро, а за селскостопанските работници е 10 394 динара или 90 евро.

В Съюза на пенсионерите на Войводина изтъкват, че почти две трети от пенсионерите в Сърбия получават пенсия под 24 000 динара и живеят на ръба на съществуването, а половин милион получават най-ниската пенсия от 13 221 динара.

Икономистът Бранко Драгаш обяснява отчайващата картина в Сърбия: Бюджетният дефицит тази година ще се доближи до три милиарда евро и това ще бъде най-големият бюджетен дефицит в историята на Сърбия. Никаква актуализация на бюджета няма да може да намали толкова голям дефицит. За пръв път в историята имаме повече пенсионери от работещи, а пенсионерите издържат около четири милиона души.

Всяко намаляване на заплати и пенсии води до намаляване на потреблението и производството и това е сигурна пропаст. Държавата ще спести едва 200 милиона евро, а това може да постигне и с премахване на държавните агенции. От друга страна в Народната банка купуват на служителите си чорапи и сака, за да изглеждат по-добре, и това е пълен крах на системата. Само от 3 юни до 17 юни, за ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване