07/03/14 06:56
(http://www.klassa.bg/)

Украинците искат военно решение?

 "Порошенко имаше две възможности: да продължи антитерористичната операция или да се реши на по-лошия вариант", написа във вторник във Фейсбук украинският блогър Дмитро Тимчук. Само за няколко часа постингът му събра над 7 хиляди одобрения. Малко преди това украинският президент бе обявил край на продължилото 10 дни примирие с проруските сепаратисти в района на Донецк и Луганск. Порошенко ги беше призовал да се изтеглят от Украйна, но тъй като те не пожелаха да се вслушат в апела му, президентът се видя принуден да направи следното изявление: "Те не се възползваха от шанса за постигане на мир. Затова преминаваме към офанзива. Ще освободим страната ни!".

"Мирът трябва да се извоюва"

В дните преди да обяви решението си Порошенко беше подложен на огромен натиск. Европейският съюз, и най-вече Германия, настояваха за продължаване на временното примирие. За това се обяви дори руският президент Путин. Настроенията в Украйна обаче са съвсем различни - хората, които мислят като блогъра Дмитро Тимчук, са много. По улиците и в социалните мрежи се чуват все повече гласове, които настояват за военно решение на кризата в Източна Украйна. Хилядите украинци, събрали се през уикенда на киевския Майдан, призоваха Порошенко да продължи операцията срещу сепаратистите, а няколкостотин бойци-доброволци го заплашиха, че ако продължи да се колебае, ще се обърнат срещу него.

Киевският активист Ихор Луженко е един от многото поддръжници на твърдия подход спрямо сепаратистите. В интервюза Дойче Веле той казва, че няма случай на успешни преговори с терористи, доказателство за което са отцепническото Приднестровие в Молдова и регионите Абхазия и Южна Осетия в Грузия. "Преговорите и примирието само затвърждават статуквото и укрепват допълнително позициите на сепаратистите", убеден е Луженко.

И сред политиците има немалко привърженици на военното решение на конфликта. "Мирът трябва да се извоюва", заяви преди няколко дни бившата министър-председателка Юлия Тимошенко.

Президентът Порошенко потвърди готовността си да възобнови примирието в Източна Украйна в случай на "двустранен отказ от употреба на сила"

Накъде гледат хората в Източна Украйна?

Настроенията на украинците зависят много от това в коя част на страната живеят, казва политологът Ихор Попов: "Повечето хора се информират от украинските медии и вярват, че на страната на сепаратистите се бият само няколко хиляди наемници. Оттук и убеждението им, че те лесно могат да бъдат победени с военна сила", казва експертът в интервю за Дойче Веле. Хората в източните райони обаче почти нямат възможност да приемат украинска телевизия. Остават им само руските канали, а те представят украинската армия като заплаха. Затова много от местните хора са на страната на сепаратистите и настояват за прекратяване на сраженията, казва Попов.

Тази нагласа бързо може да се промени, твърди на свой ред Борис Войнаровски от Института за социални и политически изследвания в Донецк. "Много от жителите на източните райони се надяваха, че с помощта на Русия животът им ще се подобри. Вместо това дойдоха въоръжени мъже, които не са особено вежливи", посочва експертът. В същото време обаче многото жертви сред цивилното население накараха мнозина жители на Източна Украйна да се обърнат срещу централната власт в Киев, казва още Войнаровски. Съвсем скоро, вероятно в близките дни и седмици, предстои да научим накъде ще се наклонят везните - към Москва или все пак към Киев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване