07/04/14 06:47
(http://www.klassa.bg/)

Белият дом изключва споразумение за нешпионаж с Германия

 Съединените щати няма да подпишат споразумение за нешпионаж с Германия в опит да преодолеят дипломатическия срив в резултат на наблюдението от американската Агенция за национална сигурност на канцлера Ангела Меркел, заяви Белият дом, цитиран от ДПА.

"Ние няма да имаме споразумение за нешпионаж", заяви заместник-съветникът по националната сигурност Бен Роудс в отговор на въпрос на ДПА по време на брифинг на Белия дом с чуждестранни медии.

"Нямаме споразумение за нешпионаж с никоя страна". Роудс заяви, че "ще е необходимо време и оздравителен процес чрез диалог", за да се реши въпросът, но САЩ трябва да намерят баланса между новите ограничения върху шпионажа и нуждите от събиране на сведения.

Вчера независима комисия, натоварена от Конгреса на САЩ и президента Барак Обама, реши, че американската програма „Призма“ за прехващане на онлайн комуникации на чужденци езаконна и полезна в борбата срещу тероризма.

В доклада от 196 страници, изготвен от на Комисията за надзор на личната неприкосновеност и гражданските свободи се посочва, че събирането на данни в рамките на програмата „Призма“ е ясно допустимо от закона.

Програмата работи въз основа на чл. 702 на закон от 2008 г. за шпионските дейности на американското правителство в чужбина. Според експертите същината на програмите за шпионаж, основани на този законов текст, не противоречи на американската конституция.

В доклада обаче се посочва, че някои аспекти от прилагането на програмата я поставят на границата на това, което е допустимо от конституцията. Това се отнася например за събирането на данни за американски граждани.

Същата комисия през януари се произнесе, че събирането на телефонни метаданни (като например дата, час и продължителност на разговора) на територията на САЩ, насочено срещу американски граждани, е незаконно.

Сега обаче петчленната комисия заявява, че следенето на интернет и телефонните комуникации на неамериканци в чужбина е било едно от най-ефикасните средства на американското разузнаване в борбата с тероризма.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване