07/04/14 07:02
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ напускат пленарната зала до оставка на кабинета

 Работата на парламента блокира след като и ГЕРБ напускат пленарната зала. В началото на седмицата депутатите от „Атака” съобщиха, че излизат от Народното събрание, днес герберите заявиха, че няма да влязат в залата, докато правителството не си подаде оставката. Заради липса на кворум отново нямаше заседание.

Депутатите на ГЕРБ отказаха да се регистрират в 9.00 ч. и провалиха началото на пленарното заседание. За кворума са нужни 121 депутати, а БСП и ДПС събраха 103-ма. Председателят на парламентаМихаил Миков съобщи, че в 9.30 ч. ще има втори опит за регистрация. Парламентът трябваше да гласува днес на второ четене текстове на новия Наказателен кодекс, както и редица други законопроекти. Вчера заседанието беше прекъснато по инициатива на БСП, които малко преди 12.30 ч. поискаха поименна проверка.

След заседание на парламентарната група лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи решението - депутатите му няма да влязат в пленарната зала докато правителството Орешарски не си подаде оставката. Причината - не спазвали договореното при президента Росен Плевнелиев.

„Ние всеки ден ли ще се явяваме на преговори, да даваме възможност на извънпарламентарните партии да казват, че правим някаква завера с БСП и ДПС. Виждате заглавията на вестниците. Те се „целиваха”, както казваше баба, на Орлов мост една година, сега накрая за една седмица ние да им отнесем всичките пасиви. Да си отиват и толкоз. Няма да им бъдем параван на безобразията. Утре, наглостта им е такава, ще кажат, че те последния месец си работиха ГЕРБ и ДПС”, коментира Борисов.



След като заседанието се провали последваха и остри реакции от страна на управляващите. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова заподозря, че ГЕРБ харесват правителството на Пламен Орешарски и затова не участват в работата на Народното събрание. Според нея депутатите на Бойко Борисов са способни и да откажат да гласуват оставката на кабинета. 

„Правя уговорката, че при ГЕРБ всичко е предпоследно. Няма особена изненада. Те очевидно ще завършат работата си в този парламент точно както я започнаха. Започнаха я с двумесечна лятна ваканция по плажовете, очевидно така ще приключат 42-то Народно събрание с още един месец на плаж. Добре са го измислили, заплатата им върви, не идват да работят, ще се забавляват някъде по морето или на други дестинации”, заяви Манолова.  

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък призова всички политически сили да се държат отговорно. „Аз мисля, че политическият живот в страната е в режим на ярка конфронтация от доста години насам и има истински глад за малко повече отговорност, общи позиции, съгласие”, подчерта той.

Следващото пленарно заседание е насрочено за утре сутрин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване