07/04/14 05:55
(http://pik.bg)

Македонци пишат до Плевнелиев, Самарас обяви, че езикът им е измислен от комунистите

Македонци пишат до Плевнелиев, Самарас обяви, че езикът им е измислен от комунистите

Група македонски учени, писатели, журналисти и културни дейци написаха отворено писмо до българския президент Росен Плевнелиев, в който настояват България да признае съществуването на македонски нация и език като част от развитието на отношенията на добросъседство.

Сдружението “Македонски манифест” изтъква, че през 1989 г. страната ни е пропуснала “историческия шанс” безусловно да признае република Македония, нейните език и народност. С непризнаването на македонските език и нация, България практически признава Македония само като георафско наименование, пише в документа.

Призоваваме македонското правителство да се откаже от договор за добросъседство, докато България не признае македонската нация, език и култура, заяви пък Австралийско-македонски комитет за човешки права от Мелбърн.

В същото време гръцкият премиер Андонис Самарас заявил завчера в Европарламента в Страсбург, че не знае за съществуването на македонски език и че той е бил измислен от комунистите. 

"24 часа"

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване