07/04/14 06:58
(http://www.klassa.bg/)

Номинация на Станишев за еврокомисар би била толкова абсурдна, колкото избора на Пеевски

 "Идеята в сегашната обществена атмосфера правителството на Орешарски да определи Сергей Станишев за български еврокомисар е точно толкова абсурдна и обидна, колкото и идеята на същото правителство от преди една година, да избере Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава хората излязоха на улицата, най-вероятно ще излязат и сега."

Така политологът Иван Кръстев коментира  вариантът лидерът на БСП да бъде българската номинация за еврокомисар.

По-рано днес друг политолог Огнян Минчев също реагира за евентуална кандидатура на лидера на левицата и блокирането на работатата на парламента от ГЕРБ: "но ще продължат с невъзмутима наглост да "управляват" - да раздават държавни поръчки, да номинират еврокомисар - когото вече хората не могат да търпят в София, да го сложат в Еврокомисията подобно на куче в каруца."

Няма имена, няма да е на 16 

Премиерът Пламен Орешарски и днес отклони въпроса за кандидатурата и заяви в интервю за БиТиВи, че не са обсъждани имена. Той отрече и информацията, че предложението на правителството ще е ясно на 16 юли както беше заявил вчера. В кулоарите на парламента пред журналисти в сряда Орешарски каза (цитиран от "24 часа"), че само половината страни вече имат номинации за комисари, а "ние ще се опитаме да го направим на 16 юли, когато има извънреден Европейски съвет, за да мога да проведа консултации с някои от ръководителите на ЕК. Надявам се и с новия й председател Жан-Клод Юнкер". 

В четвъртък вечер пред БиТиВи премиерът промени позицията си. "Не знам откъде беше измислена датата 16 юли. Вчера заявих, че на 16-ти ще има Европейски съвет и на този съвет аз ще се ориентирам допълнително, ще обменим коментари с новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. На сбирка при президента бе уточнено, че ще се изработват критерии и на консултации с различните партии ще се обсъждат кандидатурите за бъдещия еврокомисар, тъй като с него ще работят няколко правителства."

Надеждата на Станишев, заплаха от Бареков 

Според източници от БСП, Станишев очаква да е българската номинация, като в момента лобира за кандидатурата си в Брюксел. С тази переспектива, в левицата обясняват и защо лидерът им остана без никакъв значим пост в европарламента. Днес стана ясно, че той ще бъде член на комисията по енергетика, в която влиза и Николай Бареков.

Лидерът на "България без цензура" (ББЦ) обаче атакува остро варианта Станишев да бъде номиниран за еврокомисар и отправи заплахи какво ще се случи, ако се стигне до това. "Няма да позволя българската държава, българският народ и правителството да стават заложници на личната съдба на Сергей Станишев. Партията му го изгони, държавата го изгони и сега ще става еврокомисар. Той не е консенсусна фигура...ще има "голямо шоу на изслушването му". Ще му извадя всички кирливи ризи и корупционни схеми от времето на Тройната коалиция и бизнес връзката на Моника с Борисов, докато беше премиер", обяви Бареков в интервю за радио "К-2" в четвъртък, цитиран от пресцентъра си.  

Брюксел говори за втори мандат на Кристалина Георгиева 

В същото време западни медии (от десетина дни) и дипломати спрягат името на настоящия български комисар Кристалина Георгиева като предпочитан вариант в ЕС за един от най-високите постове в ЕК - този на върховен представител по външната политика. 

Самата Георгиева не отговори дали с нея се водят разговори.  Тя коментира, че "на хипотетични въпроси не давам отговор. Правилото ми е не казвай "хоп" преди да си скочил".

На въпрос, че е спрягана от европейските политици за тази позиция и дали все пак би продължила кариерата си в Европа Георгиева каза "хубаво е за България да се говори така позитивно и се радвам, че допринасям за това. Знаете как дойдох със скандал и с криза и аз дойдох да вдигна българското знаме, държа го високо и се радвам, че това се оценява. Какво решение ще се вземе зависи от лидерите. Те трябва да се съобразяват с много фактори и след две седмици очаквам решение."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване