07/05/14 08:45
(http://www.klassa.bg/)

3 стъпки от гурме удоволствието

 Има много начини да опознаете един град и кулинарният тур без съмнение е сред най-приятните. Особено когато гидове са шеф-готвачът Георги Иванов и сомелиерът Слави Райчев.

 

Първата спирка е градината на Гранд хотел София. Напитката за „Добре дошли” тук не е пенливо вино, а необичайна ягодова лимонада. Може и да е малинова или от друг плод, обяснява сомелиерът и разкрива тайната. В основата й е нова българска напитка, която се приготвя от

 

ферментиралата чаена гъба комбуча

 

към която се прибавя пюре от ягоди и мента и захаросан сироп. Прекрасно начало за горещ летен ден.

 

Втората дестинация е Националният дворец на културата. Точно до него в ресторант 106 на „Сентрал парк-хотел” сядаме да се насладим на предястието си – терин от патешки дроб с желе от Порто, сервиран с конфитирани ябълки и свежи салати. Цялото празнично меню е творение на шеф-готвача Георги Иванов, гощавал държавни глави и кралски особи в известния ресторант "Черният трюфел" в Брюксел. У нас му проверяват организацията на вечерите на всичките холивудски знаменитости.

 

За да има изискан вкус обаче, е необходимо да се постигне перфектен дует между храната и виното, а тук диригентската палка е в ръцете на младия сомелиер Слави Райчев, който е и заместник-председател на Българската асоциация на професионалните сомелиери. За патешкия терин той ни е избрал бяло вино гевюрцтраминер от Тракийска низина, което е много специфично. „Патешкият терин е доста мазен и създава усещане за ситост и за него добре да се съчетае с вино, което дава сладост. Като почитател на българските вина избрах именно такова, но то носи много френски, елзаски стил”, казва сомелиер Райчев. Другите бели вина, подходящи за както за патешкия дроб, така и за онези вкусове, които носят ябълката и портото – италианско пенливо вино, класическо шампанско или пенливо „Блан де блан брут”. Важното е да има лек сладък вкус.

 

Любителите на гурме удоволствията не пропускат още едно място – изискания ресторант Shades of Red в Гранд хотел София. Основното блюдо

 

мида Сен Жак с трюфел и сьомга с черен хайвер

 

и сос от цвекло, сервирани със задушен спанак и аспержи, оставят божествен спомен в небцето. Подходящата компания на това предложение е пенливо Розе Брут от Тракийска низина.

 

Невероятната комбинация от сьомга и хайвер се оказва прекрасна, както и вкусът на есенен бял трюфел, а зеленчуците допълват палитрата от вкусове като за холивудско посрещане. Ако сами трябва да се ориентирате във вината, подходящи за подобно лятно гурме ястие, никога няма да сбъркате с класическо пенливо вино. Не ви е по-вкуса? Попитайте за шардоне, частично отлежало в дъб, за шабли или по-неутралното розе в стил Прованс, препоръчва Слави Райчев.

 

Когато нощта се спусне над столицата, няма по-добра гледка от тази, която се разкрива от терасата на ресторант Zest на една от най-високите сгради – новият Суит хотел София, в полите на Витоша. Насладете се на мигащите букети от светлините и се поглезете със Сладоледен айсберг, покрит със захарна пяна и карамелизирани банани. Лято е – забравете силните напитки. Десертен мускат, който само напомня конячения вкус, но оставя удоволствието свежо, е категоричният избор на Слави Райчев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване