07/05/14 09:29
(http://www.klassa.bg/)

БСП решава за оставката на Сергей Станишев

 Социалистите се събират на закрито заседание на Националния съвет на партията, на което се очаква да бъде обсъден въпросът с лидерското място в партията.

В дневния ред на сбирката е анализ на политическата ситуация, свършеното от правителството през последната година, както и оценка на участието на БСП в управлението.

Очаква се обаче най-голямо напрежение да предизвика лидерският въпрос, след като в партията вече открито започна да се говори, че Сергей Станишев трябва да се оттегли. 

През седмицата Сергей Станишев отказа да коментира дали ще си подаде оставката и какво трябва да се случи в партията преди изборите с мотива, че отговорите ще ги даде на пленума.

"Дневният ред е този, който беше утвърден: анализът на политическата ситуация, оценката на участието на БСП в управлението през последната година, която започна да се обсъжда на предишното заседание и реализацията на този мандат и задачите, които бяха поставени пред мен като председател на Националния съвет от предишното заседание на пленума на БСП", заяви самият Станишев.

След като лидерът обяви решението си да замине за Брюксел в качеството си на евродепутат, сред социалистите започнаха да се появяват опозиционери, които да поискаха неговата оставка. От влиятелния дискусионен клуб "Георги Кирков" в БСП поискаха и свикване на делегатите на 48-ия конгрес до края на месеца и избор на ново ръководство. 

"Изводът, който направихме, е, че партията се е отдалечила от идейната си база, прекъснала е връзката с активните прослойки на нашето общество, няма съюзници, няма опора в средите на хората на наемния труд, на интелигенцията, на младите. Нужна е цялостна промяна – идейна, организационна, кадрова, връщане към корените на социалистическото движение, възраждане на силата и разнообразието на идейните течения и дискусии. Според нас такава промяна може да започне само по един начин – чрез смяна на националното ръководство и на председателя на партията. Другарят Станишев има отговорна роля и важни задачи, които ще изпълнява в Брюксел", категорични бяха социалистите.

Думите за предстояща оставка на Станишев бяха подкрепени и от изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В петък той обяви, че Станишев ще бъде номиниран за поста на български еврокомисар. По думите му ресорът, който се готви за социалиста, е по въпросите на имиграцията.

По-късно обаче тези твърдения бяха определени от депутата Атанас Мерджанов като"брътвежи". "Учудвам се на това ваше упорство да държите да коментирам едни брътвежи, които не почиват на никаква достоверност, а само на своеобразни слухове и клюки", коментира той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване