07/05/14 08:43
(http://www.klassa.bg/)

Българи спечелиха „Златен лъв” в Кан

 Каква е допирната точка между България, Австралия и Кан? Отговорът е: Желез Атанасов и Владимир Герасимов, стратегически планьор и продуцент от Noble Graphics. Две момчета на обща възраст 50, но със солиден опит в популяризирането на водещи брандове бира и  луксозен клас автомобили у нас. Свързват ги любовта към футбола и умението да превръщат дефектите в градската среда в арт територия. Последното прилагат и в реклама на София в подкрепа на кандидатурата й за Европейска столица на културата през 2019 г. Изработват три клипа, с които печелят конкурса Young Lions. Наградата е участие на Фестивала на креативността и рекламата в Кан, от който преди броени дни се върнаха със „Златен лъв”,

 

оста-вяйки на второ и трето място Австра-лия и Норвегия

 

На форума били представени 35 765 реклами от 90 държави, а в категорията за млади творци на възраст до 27 години нашенците туширали конкуренция от 35 страни. Борили се за признанието на комисия от 312 души. „Този медал е престиж. Бележи червена точка в биографията ни и ни осигури достъп до следващото издание на фестивала за сметка на организаторите. А това хич не е малко, като имаш в предвид, че стойността на една акредитация е 3000 евро. България участва от 4 години.”, обяснява Желез. Медалите им връчва председателят на журито за видео реклама Амир Касай, а на официалната церемония момчетата изразяват съпричастност към бедстващите в морската ни столица излизайки на сцената с надпис #prayforvarna.

 

Как изписан на латиница ЦСКА става част от графит с името на скулптурата Венера Милоска? Как опитът на скейтър, триещ петно от подметката на кецовете си се превръща в лунната походка на Джако в градинката пред нощно НДК? Ключът към загадката се крие в две от видеата с мото „София обича изкуството” и „София обича танците.”

 

„За нас бе важно да покажем как града дори със своите недостатъци подтиква към изкуство.”, казва Владимир. В града на Ривиерата обаче с Желез са изправени пред друго предизвикателство – да скроят чисто нов клип за 48 часа. Дават им камера и лаптоп, а темата на задачата си получават от австралийска неправителствена организация Barnardos, бореща се с домашното насилие над деца. От българите се иска да развенчаят мита, че

 

възпитанието чрез шамарената фабрика

 

е практика само за страните от Третия свят.

 

„Когато един проблем е осъзнат, човек лесно стига и до правилното му ре-шение.

 

В Австралия всичко се опитва да те убие и ние заложихме именно на смъртоносните животни, приети за даденост.”, разказва Желез. Видеото, което им носи „Златен лъв”, проследява ня-колко музейни табла със статистика – от бели акули годишно умират 6 души, от ухапване от змии – 2, а  финалният стопкадър показва първа страница на вестник със заглавие „Причинените смъртни случаи от родители са 26 на година”.

 

Отличеният клип все още дреме в архивите на форума в Кан и още чака премиерата си в български ефир. Твърде вероятно е преди това той да бъде завъртян по националната телевизия в Австралия. Ротацията е част от наградата на тандема. Компанията Virool, която се занимава с превръщането на видеа във вайръл хитове и е сред спонсорите на феста, вече даде гаранциям че клипът да достигне до 1 млн. зрители онлайн.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване