07/05/14 08:04
(http://pik.bg)

Днес Станишев решава дали да подаде оставка от БСП

Днес Станишев решава дали да подаде оставка от БСП

Кога ще подаде оставка като лидер на БСП и дали конгресът на партията ще се проведе преди, или след предсрочните парламентарни избори. Отговори на тези въпроси се очаква да даде Сергей Станишев пред Националния съвет на партията днес, пише "Труд".

Червеният пленум се събира на закрито заседание, в което няма да участват нито коалиционните партньори, нито соцдепутатите, които не са членове на НС.

До днес соцлидерът не бе споделил намеренията си с повечето от членовете на Изпълнителното бюро. Запознати обаче разказаха, че в различни формати с него са коментирани и двата варианта - и да си подаде оставката и насрочи конгрес, и да остане начело на БСП.

Повечето високопоставени червени останали с впечатлението, че лидерът им ще посочи срок, за който остава начело, и ще поиска конгрес. В началото на седмицата близо 30 знакови за БСП имена се събраха в дискусионен клуб “Георги Кирков” и поискаха бърз конгрес и оставка на ръководството. Сред тях бяха Румен Овчаров, Петър Мутафчиев, Кирил Добрев, Страхил Ангелов, Юрий Асланов, Бриго Аспарухов. Структурите в Шумен и в Пазарджик подкрепиха искането им. “На Бузлуджа трябва да сме с нов председател. Колкото по-скоро има такъв председател, толкова съвсем друга ще бъде дискусията за БСП”, заяви Овчаров и вчера пред Нова телевизия.

Със сигурност днес ще бъдат направени промени в Изпълнителното бюро. Станишев получи мандат за такива на предишното заседание на пленума. Очаква се от бюрото да бъде изваден Красимир Янков, а Георги Пирински да не е вече зам.-шеф на БСП, тъй като ще има много ангажименти като евродепутат. За поста му се завъртя името на Борислав Гуцанов.

По право в ръководството ще влязат новата шефка на червените младежи Вероника Делибалтова, както и председателят на лявата ПГ Атанас Мерджанов. Очаква се да бъде избран и Драгомир Стойнев, който вече се сочи за най-вероятен наследник на лидерския пост. Според запознати Стойнев щял да бъде посочен лично от Станишев. Той е разглеждан като компромисен вариант между различните лобита в партията.

За лидерския пост се спрягат още Михаил Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Илияна Йотова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване