07/05/14 08:33
(http://www.klassa.bg/)

Киев даде 49% от газовата си система на US и европейски фирми

 Парламентът на Украйна - Върховната рада - прие вчера на първо четене законопроект, с който се позволява на американски и европейски инвеститори да придобият до 49 на сто от националния оператор на газопреносната система, предаде ИТАР-ТАСС.

 

В четвъртък министърът на енергетиката Юрий Продан, представяйки проектодокумента, заяви, че новият закон ще позволи да се извърши реформа на „Нафтогаз Украйна” и да се повиши икономическата ефективност на петролно-газовия отрасъл на страната, която пък ще отговаря на законодателните изисквания на ЕС във връзка с присъединяването на Украйна

 

към договора за учредяване на енергийното сдружение

 

и ще допринесе за укрепването на енергийната независимост.

 

Според проекта системата на управление на газотранспортната система на страната ще бъде реорганизирана в две публични акционерни дружества - магистрални газопроводи на Украйна и подземни газови хранилища на Украйна.

 

По-рано премиерът Арсений Яценюк заяви, че този закон “ще даде възможност да привлечем наши, европейски и американски партньори в експлоатацията и модернизацията на украинската газопреносна система”.

 

Пропускателният капацитет на газопреносната система

 

на Украйна, която се управлява от „Укртрансгаз”, е 288 милиарда кубични метра на входа и 178,5 милиарда кубични метра на изхода. От тях за страните от Европа са 142,5 млрд. куб. м, а за Молдова - 3,5 млрд. куб. метра.

 

Газотранспортната система на Украйна има 72 компресорни станции, 110 цеха и 1451 газоразпределителни станции. Общата дължина на газопроводите, които експлоатира компанията, е 38 600 километра, включително магистрални газопроводи от 22 000 километра, газопроводни отклонения - 16 400 километра.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване