07/05/14 06:46
(http://e-vestnik.bg/)

Китай - златните времена са минало

ДПА

Берачка на чай в Китай. Снимка: Музей на чая

Икономиката на Китай расте по-бавно. Бизнес се прави по-трудно. Компании се оплакват от липса на достъп до пазара. Необходимите икономически реформи се бавят, а песимизмът се разраства.

Германският канцлер Ангела Меркел в събота заминава на тридневно посещение в Китай начело на елитна икономическа делегация. Икономическият растеж на страната обаче се забави, а сделките на огромния пазар се правят трудно.

Германският председател на европейската търговска камара в Китай Йорг Вутке описа проблемите в интервю за ДПА от Пекин.

Въпрос: “Златните времена са минало”, заяви неотдавна европейската камара, коментирайки бизнеса в Китай. Как се стигна до тук?

Отговор: Китайският икономически растеж в двуцифрени стойности вече е в миналото. В бъдеще можем да очакваме годишен растеж от 6 % или 7 %. Необичайната демографска ситуация, предизвикана от политиката на “едно дете”, също е необратимо в историята. Сега Китай е сред най-бързо застаряващите общества в света.

Въпрос: Откъде може да дойде нов растеж?

Отговор: Китай може само веднъж да се присъедини към Световната търговска организация (СТО). Печалбите от глобализацията, изразяващи се в увеличаването на дела в световната търговия от 2 % през 2000 година до 15 % сега, не могат да се повторят. Същото важи и за невероятните инфраструктурни мерки, които досега носеха висок растеж на Китай. Все някога ще има достатъчно летища, жп гари и оперни сгради. Така че Китай вече трябва да расте чрез сектора на услугите и потреблението. Това правилно бе описано и от президента Си Цзинпин като “нова нормалност”. Китайската икономика все пак ще продължи да расте още много десетилетия, но с много по-бавен темп.

Въпрос: Какво притеснява германските и европейските компании в Китай?

Отговор: Най-големият проблем са бариерите пред достъпа до пазара, които все още съществуват. Членовете на европейската търговска камара оценяват, че заради този проблем през 2013 година са били пропуснати сделки за около 20 милиарда евро, което се равнява на брутния социален продукт* на Естония. Ограничения има най-вече в сектора на услугите. Тук човек често има усещането, че прави крачка напред, за да установи после, че е направил стъпка встрани. Движението е осезаемо, но това не е движение напред.

Въпрос: Какви са опасенията?

Отговор: Европейските, както и китайските компании са много обезпокоени от опасността от финансова криза, която може да бъде предизвикана от огромната фирмена задлъжнялост, спукване на балон на пазара на недвижими имоти в някои части на страната и фрапиращите свръхмощностите в много промишлени браншове.

Въпрос: Защо новото китайско ръководство не напредва с шумно обявените планове за реформи?

Отговор: След десетгодишна умора от реформи на новото ръководство трябва да му се признае, че поне сериозно обмисля въвеждането на реформи и прави предложения. Във финансовия сектор вече се появиха първите добри регулации, които малко отварят този затворен сектор. След толкова дълго време обаче е много трудно групите с определени интереси, които живееха от монополите и осуетяваха реформите, да бъдат откъснати от кацата с мед. Новото ръководство обаче е наясно: успехът му зависи от това, колко бързо и всеобхватно ще успее да подобри живота на хората. Това може да стане само с повече конкуренция и прозрачност.

БТА

*сбор от стойността на всички блага и услуги, произведени в националната икономика за една година - бел. ред.

Публикувана на 07/05/14 06:46 http://e-vestnik.bg/20878/kitay-zlatnite-vremena-sa-minalo/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване