07/05/14 15:07
(http://www.klassa.bg/)

Кубчето на Рубик – манията е жива

 Манията около Кубчето на Рубик е била най-силна през 80-те години на миналия век, но и днес има стотици хора, които са направо обсебени от цветния пъзел. Рекордът по подреждането му е 5.55 секунди. Робот може да го нареди за 3.253 секунди. Мнозина пък опитват с часове и не успяват да се справят. Но е факт, че 40 години след създаването си Кубчето на Рубик продължава да привлича вниманието, да ни ядосва и да ни занимава, пише BBC.

Пъзелът е измислен през 1974 г. от унгарския архитект Ерно Рубик. Откакто е пуснат на пазара през 1980 г., от него са продадени над 350 милиона бройки по целия свят. 

Кубчето на Рубик има своя чар – цветовете, звукът, когато се въртят частите му, а за тези, които се изнервят, че не могат да го наредят – е, хвърля се доста лесно. Да подредиш всички страни така, че да са в един цвят, определено е предизивкателство. Учени са установили, че съществуват 43 квинтилиона комбинации, за да стане това.

Днес поне има доста видеоуроци в YouTube по темата, преди хората не са имали подобна помощ. Греъм Паркър от Хемпшир например опитвал да нареди Кубчето безуспешно в продължение на 26 години. Когато най-сетне успял през 2009, се разридал от облекчение.

Много от днешните почитатели на пъзела дори не са били родени през 80-те, когато е била голямата мания. Конър Олбрайт, ученик от Лас Вегас, отделя доста време за играта – има около 30 Кубчета и успява да нареди едно средо за 20 секунди. Карина Вермотен от Претория, Южна Африка винаги има Кубче на Рубик в чантата си. „Когато имам някакъв свободен момент – например чакам на опашка, си играя с него вместо с телефона”, казва тя. IT специалистът Бил Джефс пък нямал никакъв интерес към Кубчето, докато не получил едно за Коледа. След това толкова се запалил, че в момента може да го нарежда за 10 секунди. През 2006 г. има ръст на продажбите на пъзела заради филма на Уил Смит „Преследване на щастието”, в който неговият герой – бездомник – впечатлява бизнесмен като му показва как се решава.

За най-големите маниаци просто да го наредят не представлява проблем. Те се фокусират върху скоростта или си сами си поставят предизвикателства – например да го наредят със завързани очи.

Рекордът по най-бързо нареждане на Кубче на Рубик се дръжи от датчанина Матс Валк, който миналата година успя да го направи за 5.55 секунди. Настоящият световен шампион по нареждане на пъзела е 18-годишният австралиец Феликс Земдег, който го прави за 8.18 секунди, а с една ръка - за 9.03 секунди. Рекордът за най-много наредени пъзели в рамките на 24 часа пък е на унгареца Милан Батицз – 4 786 кубчета. Факхри Раихаан от Индонезия може да нареди Кубче на Рубик с краката си за 27.93 секунди.  

Бил Джефс признава, че му е трудно да се разделя с Кубчетата си. „Не мога да изляза от вкъщи без поне едно. Сега имам три в чантата с различен размер – 5х5, 4х4 и 3х3”, споделя той.

Трудността е част от чара, пък смята Карина Вермотен. Тя все още не е успяла да нареди своето Кубче на Рубик, въпреки че е гледала онлайн уроци. „Това е една от най-големите тайни на света. Харесва ми фактът, че е почти мистерия”, казва тя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване