07/05/14 08:51
(http://www.klassa.bg/)

Миков към депутатите: Не подкопавайте демокрацията

 Председателят на парламента Михаил Миков призова представителите на всички парламентарни сили да се върнат в пленарната зала и да не подкопават устоите на представителната демокрация с целенасочено саботиране на работата на НС. Той направи специално обръщение в петък вечерта, след като парламентът не успя да изпълни седмичната си програма заради липса на кворум.
„Считам, че всички народни представители и парламентарни групи трябва да изпълняват конституционните си задължения и да защитават интересите на гражданите. Всичко друго е против конституцията и националните интереси. Ако допуснем превръщането на това разрушително поведение в устойчива практика, то може да подкопае представителната демокрация“, заяви Миков. По думите му саботирането на кворума спира приемането на консенсусни законопроекти и важни ратификации.
„Липсата на кворум осуетява възможността за осъществяване на контрол върху правителството. Против интересите на обществото е изпълнителната власт да остане без контрол до формирането на служебно правителство“, категоричен бе парламентарният шеф.
Миков каза още, че се наблюдават
външни намеси в работата на НС
които са недопустими. „До разпускането на Народното събрание то продължава да е най-висшият и легитимен орган и трябва да изпълнява конституционните си функции”, отсече той.
По-рано през деня лидерът на ДПС Лютви Местан поиска да се направят консултации между парламентарните групи при председателя на НС Михаил Миков във вторник. На тях ще трябва да се определи дневният ред на депутатите до края на мандата. „Това е единственият начин в сряда, дори да има кворум, заседанието да не се превърне в безкраен низ от процедурни хватки“, обясни Местан. По неговите думи постигане на консенсусен дневен ред на НС до края на неговия мандат ще бъдат ясен знак към българските граждани, че парламентарно представените политически сили могат да осигурят нормалната работа на най-важния орган в държавата, дори в условия на явна парламентарна криза.
От ГЕРБ и БСП обявиха, че са готови да се включат в разговорите. „Да кажат само в какъв формат. За мен е по-добре да участват експерти като Цецка Цачева и Димитър Главчев, които познават по-добре законодателството. Ако кажат, ще отида и аз”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той изрази дори готовност
да оттегли от програмата промените в НК
свързани с давността за престъпления, извършени по политически причини. Точно вкарването на тази точка в дневния ред тази седмица провали работата на парламента.Коалиция за България е заявила готовност за участие във всякакви формати за постигане на съгласие за работа на 42-рото НС”, заяви председателят на коалицията Атанас Мерджанов. По неговите думи подобни преговори имат смисъл само ако всички парламентарни групи присъстват. Мерджанов уточни, че са направили опит да се свържат с представители на „Атака”, но те са заявили, че ще си отстояват позицията за неучастие в НС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване