07/05/14 08:53
(http://www.klassa.bg/)

Преглед за слух и зрение за всички новородени

 Слухът на новородените ще бъде изследван задължително. Недоносените бебета ще бъдат изследвани и за ретинопатия на очите, с която те се раждат обикновено, за да се започне лечение навреме. Това предвижда Националната програма за майчино и детско здравеопазване, която ще действа в периода 2015 – 2020 г., ако кабинетът успее да я приеме, преди да се разпусне. Ако това се случи, от догодина започват прегледи и изследвания на децата във всички региони в страната, за да се отчете къде от какви заболявания страдат най-често малчуганите и подрастващите и каква рехабилитация и профилактика да се провеждат там, за да се подобри тяхното здраве.  

 

Недоносените деца занапред не само ще бъдат вписвани в специален регистър, но по него ще се проследява здравето им, както и всички терапии, които са им прилагани до тяхното пълнолетие. Това се налага от факта, че родените преждевременно обикновено са с различни хронични заболявания. Сега те се наблюдават по общия ред от педиатрите, независимо че немалка част от тях развиват различни хронични заболявания и увреждания, като проблеми със зрението, белодробни и респираторни заболявания. Родителите на недоносените деца пък ще бъдат обучавани какви грижи да полагат за тях, когато ги изпишат у дома. Това ще става в специални центрове по детско и майчинско здравеопазване, които ще бъдат създадени във всички по-големи градове.

 

За осъществяване на програмата са заложени 128 млн. лв. от европрограми, част от които ще бъдат и за обновяване на апаратурата на генетичните лаборатории.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване