07/05/14 13:58
(http://www.klassa.bg/)

Станишев подаде оставка

 Лидерът на БСП Сергей Станишев се оттегля от поста и предлага свикване на конгрес на столетницата, който да избере нов председател на партията.

Той е предложил заседанието на най-висшия ръководен партиен отговор на БСП да се проведе на 27 юли. Освен това Станишев предлaга енергийния министър Драгомир Стойнев да стане заместник-председател на БСП.

Добре осъзнавам, че свикването на конгрес, който да разгледа нашите политики, ангажименти и да избере нов лидер, носи своите рискове. Мнозинството от вас ми имат доверие, защото знаят, че за мен БСП е кауза. Благодаря ви за това. Заедно ще продължим напред", заяви той пред участниците в днешния пленум.Припомняме, името на Стойнев се завъртя в публичното пространство като евентуален наследник на соцлидера.

Искам да кажа, че не бягам и няма да избягам от моята отговорност", допълни той.

"Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер", поясни още Станишев.

Станишев се зарече да продължи да работи за единството, развитието и укрепването на левицата. Според него БСП е подходила отговорно и принципно към изборитеминалата година като е предложила на избирателите си честна, социалноориентирана и антимонополна предизборна програма.

"Влязохме в коалиция, защото така решиха българските избиратели. Не смятам, че това беше грешка", категоричен е Станишев. Той отчете успехите на кабинета на Пламен Орешарски- овладяване на безконтролните печалби на ЕРП-тата, въвеждане на 20% такса за ВЕИ-тата, запазена е цената на тока за една година, приети са важни промени в Закона за потребителския кредит.

Той обаче отчита и негативите.

Не направихме обаче достатъчно публични коалиционните ни преговори и разговори. Не отстояхме политическото в нужната степен. Не успяхме да променим решително и механизмите на властта. Така дадохме възможност на слухове и спекулации да изместят реалността на това, което правихме заради хората", убеден е червеният лидер.

„Истината е, че обществото вече не може да приема компромиси, дори такива, които се правят в името на по-голямата цел. За нашите грешки и толерантност платихме тежка цена, в личен план - най-тежката плащам аз", посочи червеният лидер.

БСП трябва да участва във властта само когато има ясен мандат от избирателите, е основният извод на Сергей Станишев. Коалиционната формула за участие в управлението следва да бъде сериозно преосмислена и одобрена от партията, както и скрепена с ясни гаранции за изпълнението на програмата на БСП, настоява той. Оттук-нататък трябва да е ясно за всички - БСП ще влезе във властта и управлението само ако получи достатъчно категорична и ясна подкрепа за политиките си, смята още президентът на ПЕС.

Той обясни и защо управлението бе прекратено- червените поставили условия на ДПС за ясни политически правила и формати, ясно разпределение на права и отговорности.

Обявяването на времеви хоризонт на кабинета сложи край на правителството, изтъкна Сергей Станишев. Според него банковата криза съзнателно е използвана за политически цели.


По-късно националният съвет на БСП гласува с пълно мнозинство предложението на председателя на партията Сергей Станишев, Драгомир Стойнев да стане член на ИБ,както и зам.-председател на Националния съвет на БСП."Вината трябваше да бъде стоварена върху БСП. Чухме политически лидери, които публично внушаваха, че държавата е във фалит, че сесрива и се нуждаем от „банкова ваканция", а тайничко потриваха ръце с надеждата това да увеличи изборния им резултат на есен", смята Сергей Станишев. Партията не можела да участва в такъв сценарий.

По право в бюрото влизат и новоизбраният председател на ПГ на КБ Атанас Мерджанов, председателят на софийската организация Калоян Паргов, който влиза на мястото на предшественика си Анна Янева, както и младежкият лидер Вероника Делибалтова на мястото на Явор Гечев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване