07/05/14 15:29
(http://www.klassa.bg/)

Създаването на халифата в Ирак противоречи на шариата

 Създаването на халифат в Ирак, обявено от радикални ислямисти, противоречи на шариата. Това обяви известният ислямски проповедник Юсеф ал Кардауи.

Ние желаем установяването на халифат възможно най-скоро, но ходът на Ислямската държава нарушава шариата и има опасни последици за сунитите в Ирак и за бунта в Сирия, казва 82-годишният проповедник, който е смятан за един от най-влиятелните духовни водачи на Мюсюлманските братя.

Съобщението за създаване на халифат от групировка, известна с жестокостите си и с радикалните си възгледи, не служи на ислямския проект, твърди Кардауи в комюнике на Световния съюз на мюсюлманските улеми, който той председателства. И добавя, че титлата халиф трябва да бъде дадена от цялата мюсюлманска нация, а не да бъде узурпирана от отделна групировка.

Джихадистите от Ислямска държава – новото име на Ислямска държава в Ирак и Левант (ИДИЛ) - прокламираха в неделя халифат в териториите между Алепо в северна Сирия и провинция Дияла, в източен Ирак.

Те призоваха мюсюлманите от цял свят да се закълнат във вярност на техния водач Абу Бакр ал Багдади, когото обявиха за халиф.

Инициативата бе разкритикувана остро от мюсюлманския свят.

Халифатът е политически режим, наследен от времето на пророка Мохамед и изчезнал с разпадането на Османската империя през 20-те години на миналия век. Халифът фактически е смятан за наследник на пророка, за да прилага закона на ислямска земя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване