07/06/14 16:56
(http://www.klassa.bg/)

Гергoff

 http://www.capital.bg/

Шест процента. Тази дребна цифра дели Central European Media Enterprises (CME) - международният собственик на bTV Media Group -  от абсолютната собственост над най-голямата група телевизионни канали в България. Единствено тук от шестте пазара, на които оперира, компанията не притежава 100% от бизнеса си. Дели го с рекламния бизнесмен Красимир Гергов.

За последните две седмици bTV се раздели с половината от мениджърския си екип (и, явно по случайно стечение на обстоятелствата, с водещия на едно от предаванията си). От 1 февруари компанията се управлява от нов изпълнителен директор - Павел Станчев, а първите му сигнали са кристално ясни - явно той не харесва курса, който телевизията следва в момента, и иска да направи рязък завой. Дотук историята изглежда като типичен корпоративен разказ.

Само че не е точно такъв, защото за 14-те години от създаването й bTVе натоварена с много спекулации около ролята на Красимир Гергов в бизнеса и съдържанието на канала. През 2010 г. той призна, че притежава процент от компанията, която държи тв-лиценза. През 2013 г. "Капитал" писа за акционерно споразумение, което му дава власт върху избора на директора на новините в телевизията. Балансът на влиянието явно далеч не е пропорционален на разписаната на хартия собственост. 

От два независими източника "Капитал" научи, че наскоро международните собственици на bTV Media Group са поръчали проучване за политическите влияния в телевизията и отражението им върху гледаемостта и търговските й резултати. Към момента не е ясно кой го е провел, но кардиналните промени от последните две седмици подсказват, че медиата тръгва по нов път. На първо време това значи изолиране на миноритарния й собственик чрез промени в екипа и осезаема разлика в тона на новинарското и публицистичното съдържание на bTV

В началото беше Вики 

Рокадите в най-голямата телевизия започнаха с премахването на изпълнителния й директор Вики Политова, която беше на поста от 2005 г. насам и в компанията (първоначално като търговски директор) от създаването й. В първата седмица на новия директор Павел Станчев мястото си изгуби директорът на правния отдел Ани Горанова (като от 5 до 12 февруари имаше обява за тази позиция в сайт за обяви за работа). Главният редактор на "Новини и интернет новини" Виктория Бехар беше освободена на 7 февруари, а после напусна и директорът "Новини и актуални предавания" Люба Ризова. Освободен беше и шефът на спортния отдел Красимир Минев. И тримата бяха в телевизията от първата й година. В началото на следващата седмица по взаимно съгласие си тръгва и програмният директор на bTV Media Group Апостол Пенчев. Напуска и близкият до Виктория Бехар продуцент на новините Цветомир Семов. "Капитал" попита какви са причините за тези промени и новата посока, в която иска да поеме. От bTV обаче напомниха, че "своевременно информират за новости в компанията и в момента няма повече какво да допълнят към официално изпращаната информация". На две от останалите празни длъжности вече има нови лица - досегашният редактор на предаването "Нека говорят" Валя Гиздарска става редактор "Актуални предавания", а Венелин Петков е новият директор "Новини, актуални предавания и спорт" в телевизията. 

Паралелно на турбуленциите в bTV в неделя водещият на "Нека говорят" (с продуценти Dream Team) Росен Петров сътвори скандал за телевизията. След като изчете декларация за присъединяването си към партията на Николай Бареков "България без цензура", водещият започна "обективно" интервю с него. На следващия ден и bTV и Dream Team побързаха да се разграничат от Петров, като си размениха дори изстрели с посланието "ще си търсим правата по съдебен път". Това беше и последният ден на Росен Петров в телевизията. Което оставя дупка в оспорвания неделен ефир (където Петров беше в челна битка за рейтинг с Кеворк Кеворкян в "Нова тв" и Мартин Карбовски в TV7). Един от продуцентите на предаването "Нека говорят", Любо Нейков, вече коментира, че "има няколко варианта предвид". Според спекулации на пазара е възможно в неделя на мястото на Петров да се появи Кеворк Кеворкян. В случай че е така, това също би било показателно за изолацията на Гергов. Двамата с Кеворкян имат стара и много непримирима вражда, която включва съдебни дела.

"Имало ли е натиск? Директен, като например обаждания по телефона - не. Това е по-скоро нещо, което можеш да усетиш само ако си работил няколко години в този екип и ежедневно виждаш някои детайли", разказа източник на "Капитал" в дирекцията "Новини и актуални предавания" в bTV, който предпочете да запази анонимност. Дали до този момент телевизията е страдала от цензура по определени теми е трудно доказуемо.

Според източниците на "Капитал" обаче осезаема разлика се е усетила през последните 3-4 години, когато в действителност е упражняван известен контрол върху новините и публицистиката в най-голямата телевизия. Зрителите го уловиха през лятото на 2012 г., когато bTV не отразяваше блокадата на Орлов мост заради обсъждания тогава Закон за горите. В първите дни на антиправителствените протести от лятото на 2013 г. телевизията беше по-скоро пасивна в репортажите си. Името Делян Пеевски също не се споменаваше често в ефира на bTV. За седмицата, в която Виктория Бехар и Люба Ризова освободиха постовете си обаче, медиата отразяваше депутата почти всеки ден. В петък излъчи и разследване  "Политическият фантом, за когото никой не иска да говори" за Делян Пеевски. 

Ролята на Красимир Гергов

"Капитал" потърси Красимир Гергов за коментар относно промените вbTV от последните дни. Той обаче отказа да отговори на въпроси за собствеността си в телевизията и участието в настоящите събития. "Промени ли има", попита видимо с ирония той. Според акционерно споразумение, с което "Капитал" разполага, Гергов може да излъчва свой представител в надзорния съвет на компанията, както и да определя директор "Новини". През 2013 г. той имаше опция за придобиване на допълнителни четири процента от компанията до достигане на 10%. Още тогава обаче не беше ясно как ще бъде финансирана сделката, а почти година по-късно опцията явно още не е използвана. През последните две седмици CME отстрани двама членове на надзорния съвет - Вики Политова и Апостол Пенчев, както и директора "Новини" Люба Ризова. "Промените си текат", беше лаконичният коментар на ПР-а на Красимир Гергов още миналият петък. 

Освен властта си по документи Гергов вероятно е имал и други лостове на власт в най-голямата телевизия. Преди да стане търговски директор при създаването й, Вики Политова е изпълнителен директор на свързаната с Красимир Гергов рекламна агенция "Лео Бърнет" (по-късно изгубила международния лиценз и в момента е с името Archer Ideas). След това тя отговаря за продажбата на рекламно време в bTV, а през март 2005 г. става изпълнителен директор на телевизията. По същото време отстраненият вече Апостол Пенчев става програмен директор.

Дали bTV е била отчасти в пропагандната хватка на Пеевски и Цветан Василев е трудно да се докаже. На медийния и рекламния пазар има много и взаимно противоречащи си слухове за отношенията между Гергов и задкулисните приятели на всяка власт. Връзка между двамата обаче се вижда в една от най-големите рекламни агенции на Гергов - "Пиеро 97 МА". От 2011 г. насам Корпоративна търговска банка (КТБ) е основен кредитор на агенцията първо със заем от 6.5 млн. лв., а през 2012 г. - за 31 млн. лв. От септември 2013 г. в управата на "Пиеро 97 МА" е вписан нов заместник-председател на съвета на директорите - Венета Димитрова, като основните предположения бяха, че тя представлява интересите на Василев, без това да е потвърдено. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване