07/06/14 19:07
(http://pik.bg)

Социолог: Дали чрез смяната на ръководството на БСП хората ще си върнат доверието към партията?

Социолог: Дали чрез смяната на ръководството на БСП хората ще си върнат доверието към партията?

Предстои да видим дали чрез смяната на ръководството на БСП хората ще си върнат доверието към партията,  каза социологът Васил Тончев, пише "Фокус".

„От гледна точка на изборите и от гледна точка на БСП, колкото по-бързо направят конгреса, толкова повече време ще имат да се готвят за изборите. Не мисля, че Сергей Станишев се оттегля окончателно от БСП. Въпросът е дали той ще остане фактор в левицата и в БСП и аз мисля, че той ще остане и с позицията, която има в ЕС, и в основите на политическата сцена”, обясни Тончев.

По думите му, при всички случаи промяната е била наложителна и тя е наложителна не само в БСП, но и във всички стари политически субекти. „Кризата тук в България на институциите е огромна. Знаем, че хората на последните избори избираха по-малкото зло и така изцяло са изгубили доверие в сегашния политически елит. Така че, който по рано се реформира и отговори по-добре на обществените очаквания, той ще получи по-голямо доверие”, допълни Тончев. Според него, по принцип е проблем да се смени ръководство преди избори, но БСП не са имали никакъв друг по-лесен ход. Той посочи, че резултатите от европейските избори и обстоятелствата са наложили това. 

„От гледна точка на присъствието си и на начина, по който се възприема и от ляво настроените избиратели, и от по-широката публика, мисля че Драгомир Стойнев е един добър избор за евентуален лидер на БСП, но това си е вътрешно партиен проблем, който те трябва да решат на конгреса”, каза Тончев.

По думите му, основното, което трябва да притежава новият председател на БСП е това да има нов подход към политиката, да се изгради друг тип диалог с избирателите и много по-честно, по-прозрачно и открито да се решават проблемите и да се излъчат политики отворени към хората, а не толкова към обслужване на политическия елит.

„Мисля, че този ход за БСП беше задължителен, но оттук нататък нещата не са с някаква еднократна маневра или с единичен ход, а с доста политики, проведени в продължителен период от време. Това ще покаже дали хората ще имат по-голямо доверие или съответно по-малко”, обясни Васил Тончев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване