07/07/14 20:18
(http://www.klassa.bg/)

XXVI-то юбилейно издание на Международния балетен конкурс се провежда с подкрепата на Аурубис България

 Аурубис България за първи път през 2014 г. ще подкрепи Международния балетен конкурс, който се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България – Маргарита Попова и под почетния патронаж на UNESCO и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова. Конкурсът се организира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

 

Тази година най-престижният балетен форум, който от 1964 г. събира на сцената на Летния театър на Варна утвърдени и изгряващи звезди, отбелязва своя 50-годишен юбилей. Конкурсът ще се проведе от 15 до 30 юли 2014 г. със 129 записани участници от 30 страни и емблематично международно жури.

 

„Сред основните области на корпоративна социална отговорност Аурубис традиционно подпомага развитието на изкуството и младите таланти. Ние подкрепяме културни проекти в региона на Средногорието и вярваме, че Международният балетен конкурс е  проект с дългогодишна история и с това партньорство съм убеден, че ще дадем допълнителен тласък за развитието на това изкуство., сподели изпълнителния директор на Аурубис България Никола Треан.

"Тази година Международен балетен конкурс-Варна празнува 50-годишен юбилей и това е най-голямото доказателство за неговия световен престиж и неоспорим принос към изкуството. През тези години форумът не само помогна за развитието на десетки млади таланти, но и показа на света цялата красота, енергия и страст на балетното
 изкуство. Нашата цел оттук нататък е да съхраним този конкурс и неговите позитиви и за следващите поколения. Ето защо сме признателни на всяка настояща и бъдеща подкрепа, позволяваща ни да продължим мисията си", сподели Димитър Димитров, председател на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“.

 

 

Първият и традиционно най-престижен балетен конкурс – Варненският, празнува половин век. Журито е ръководено от Владимир Василиев /Русия/ - единствен носител на Голямата награда от балетния конкурс на Варна в цялата му история. Сред журито от балетни майстори са прима балерина асолута Йоко Моришита /Япония/, носителката на злато и сребро от Варна Аурора Бош /Куба/, обожаваният от публиката Максимилиано Гера /Аржентина/, уважаваните педагози професорите Сюо Сухуо /Китай/, Сун-Хи Ким и Суон Хи Янг /Корея/, доц. Бисер Деянов /България/ – носител на две първи награди от Варна през 1968 и 1974 г., откривател и педагог на няколко поколения качествени танцьори.

 

Международният балетен конкурс подпомага младите таланти в България с възможността да се докоснат до школовката на световните звезди, които преподават в Международната лятна балетна академия. Част от балетния празник са и изложби на изобразително изкуство и фотография, научни дискусии, както и представяне на творчеството на знакови артисти.

 

По традиция балетният конкурс ще завърши с гала-концерт „Среща на поколенията” с участие на лауреати на конкурса от минали години.  На 30 юли 2014 г. в Летния театър на Варна зрителите ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на  Максимилиано Гера - Аржентина, Роландо Сарабия - Куба, Бруклин Мак, Уитни Дженсън  и Матиас Дингман.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване