07/07/14 16:44
(http://pik.bg)

Дунав мост 2 взел 20% от трафика на Дунав мост

Дунав мост 2 взел 20% от трафика на Дунав мост

Пускането в експлоатация на "Дунав мост 2" е довело до пренасочване на около 20 процента от трафика на превозни средства от ГКПП "Дунав мост"-Русе към Видин.

Това съобщи началникът на Митница-Русе Пламен Минков на пресконференция по повод на 135 години от създаването Българските митници. По думите му, цитирани от БТА, в тези 20 процента попадат основно товарните автомобили, които са се възползвали от липсата на контрол, свързан с пътните такси и с разрешителните режими, на новото съоръжение.

"От началото на този месец на "Дунав мост 2" вече работят наши колеги, като са изпратени и служители от Митница-Русе, които да извършват обучение", обясни Минков. В същото време той заяви, че Митница-Русе е на първо място в страната по изпълнението на плана за приходите от акцизи, ДДС от внос и мита за първите шест месеца на тази година.

"Изпълнението на заложените постъпления в плана е 102.76 процента или 192 594 156 лева, което е с 5 174 499 лева повече", заяви Минков. За първите шест месеца служители на Митница-Русе са задържали 120,487 кг хероин, 36,668 кг марихуана, 149, 181 кг псевдоефедрин и 1 454 544 къса цигари.

По време на пресконференцията беше представена и музейната сбирка на русенската митница, събирана от дългогодишния митничар Петко Петков. Тя включва документи и фактури от края на 19 век, както и копие от закона на митницата от 1879 година. В нея има и снимка на Русе, направена от дирижабъл през 1917 година.

В експозицията е отредено място и на "Митарствен устав на Българското княжество" - дарение от библиотеката на Народното събрание. Петков показа и покана за "Протестационно събрание" от 1926 г., като по думите му тя символично била първата проява на гражданско общество. В нея се съобщава на гражданите, че "Свинската концесия" ще направи монополъ. Тя ще пороби икономически народа ни, а България ще направи колония".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване