07/07/14 21:47
(http://e-vestnik.bg/)

Задава се гореща политическа есен в Гърция

Расте конфронтацията между правителство и опозиция заради приватизацията на Националната електрическа компания (ДЕИ). Месец и половина след евроизборите опозиционната партия СИРИЗА засилва атаките срещу управляващата коалиция, която се готви за окончателна битка през септември.

На фона на очерталата се изборна тоналност, предизвикана най-вече от поведението на СИРИЗА с оглед на предстоящия избор на нов президент мандатът на сегашния държавен глава изтича в началото на следващата година , премиерът Андонис Самарас и членовете на неговия кабинет са призвани да вземат насред лято кризисни решения, за да могат през есента да отидат на преговори и да поставят своите претенции пред международните кредитори по въпроса за ново преструктуриране на гръцкия дълг, който е и последното препятствие преди окончателното излизане на страната от ерата на заемите.

Все пак обаче, никой от правителството и двете партии в него не може да игнорира наслоилите се политически настроения, както и вероятността да не бъде изграден фронт от 180 депутати, който управляващата коалиция се стреми да създаде, за да бъде избран нов президент от сегашния парламент.

Самият Самарас вече оглави усилията за създаване на коалиционен фронт, но никой за момента не е сигурен, че той ще успее да постигне тази цел.

Високопоставени функционери от Нова демокрация смятат, че всичко ще проличи през септември, когато ще се види кои депутати са решили да гласуват за нов президент и кои ще се солидаризират с лидера на опозицията Алексис Ципрас.

На фона на точно тези изборни настроения и заради евроизборите, а също и заради проточилия се впоследствие дебат за ремонта на кабинета, Гърция се забави до голяма степен при реализирането на договорените с тройката реформи.

Сега, при очерталата се вероятност от предсрочен вот през есента, съвсем не е сигурно, че членовете на кабинета и от двете правителствени партии ще могат да вземат трудните решения, пред които са изправени. Много съществена роля в тази насока се очаква да изиграе и тройката, която се завръща в сряда в Атина.

На политическо ниво партията Нова демокрация се опитва да мобилизира колкото е възможно по-широко десноцентристките гласоподаватели, за да бъде готова за всичко, в това число и за предсрочни парламентарни избори.

Мобилизацията на такива гласоподаватели е предпоставка за един добър изборен резултат и за това се изискват действия не само във, но и извън парламентарната група на консерваторите.

По повод приватизацията на електрическата компания ДЕИ Алексис Ципрас се стреми да създаде опозиционен фронт. Реалната конфронтация с правителството обаче ще проличи през есента.

Изглежда, че Самарас е стигнал до решение да избърза и да постави по-рано въпроса за избора на нов президент. Ако това се случи, очевидно думата ще имат цифрите и битката в парламента ще се води на ниво пресмятания.

Съгласно конституцията президентът на Гърция се избира от парламента на три тура. Ако в рамките на тази процедура не бъде избран нов президент, парламентът се разпуска и се свикват нови избори.

Възможно е президентът да бъде избран на първия тур, ако получи подкрепата на 180-200 депутати, около две трети от общо 300 народни представители в парламента. Партиите от управляващата коалиция в момента разполагат със 153 мандата. Невъзможността за договореност кой да замени сегашния държавен глава Каролос Папуляс може да се окаже голяма опасност за правителството.

В разгара на лятото обаче правителство и опозиция ще се втурнат да търсят сподвижници и да мобилизират сили. Премиерът Самарас е решен в края на цялото това задкулисие да поиска от опозиционните партии да се произнесат публично по въпроса за предсрочен вот, за да се види кой иска такива избори и кой е против.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване