07/07/14 08:22
(http://www.klassa.bg/)

Най-търсените професии в България през 2014 година

 1    Инженери

 

2    Квалифицирани работници

 

3    Мениджъри

 

4    ИТ специалисти

 

5    Счетоводители и финансистите

 

6    Персонал за ресторанти и хотели

 

7    Работници

 

8    Мениджъри „Продажби”

 

9    Лекари и здравни работници

 

10    Техници
Най-търсените професии в България през 2013 година
1    Инженери

 

2    Мениджъри

 

3    Квалифицирани работници

 

4    Мениджъри „Продажби”

 

5    Търговски представители

 

6    ИТ специалисти

 

7    Персонал за ресторанти и хотели

 

8    Шофьори

 

9    Секретарки, персонални асистенти

 

10    Оператори производство
2500 лв. за разработчик на софтуер
Средната заплата на разработчиците на софтуер у нас е 2300 – 2500 лв., а в IT сектора като цяло – около 1500 лв., съобщиха от БАСКОМ. Това са едни от най-високите месечни възнаграждения в страната. Освен това всяка година заплатите растат с между 6-8%.

 

Изключително важни са и социалните придобивки. Срещат се най-различни варианти – от допълнителните ваучери за храна или услуги през дотиране на транспортни разходи до организация на спортни и развлекателни мероприятия. Някои фирми предлагат и допълнително здравно или социално осигуряване, било то само за управленския си екип или за всичките си служители.

 

„За добрите IT специалисти и професионалисти възнаграждението невинаги играе водеща роля за взимането на решение за смяна на работно място. За тях по-скоро е важно признанието, възможността за участие и принос към интересни проекти, и не на последно място - възможността за развитие, което една IT компания предлага”, обясниха от SAP Labs България.
Залагат на обучение на кадрите

SAB LABS - БЪЛГАРИЯ
Част от компаниите търсят нови таланти на изложения в университети
„Пазарът на труда в IT сектора в България се характеризира с търсене, превишаващо в пъти предлагането, затова установените компании концентрират своите усилия в обучаването, задържането и професионалното развитие на собствените си кадри, както и непрекъснато обучение и преквалификация на млади специалисти. Добри примери са Академията на Телерик, IT Talent Trainings Camp на ImperiaOnline, стажантските програми на SAP Labs - България, VMWare, Nemetschek и много други”, казаха от БАСКОМ.

 

За да подпомогне преодоляването на недостига на квалифициран човешки ресурс, Асоциацията участва в различни проекти съвместно с образователните институции. Те са свързани с актуализирането на учебните програми по Информационни технологии  във висшите учебни заведения в съответствие с изискванията на бизнеса. Съвместно с останалите НПО в бранша Асоциацията е подготвила и Стратегически изисквания на софтуерната индустрия за реформа на образователната система и стартира Инициатива за  образователна реформа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване