07/07/14 08:13
(http://www.klassa.bg/)

Пиколо и аниматор – професии за ученици

 Пиколо, помощник-сервитьори и аниматори -  това е работата по летните курорти, за която най-често се търсят непълнолетни. Заплатата обикновено е средна за страната, а децата нямат право да работят вечер, както и повече от 7 часа на ден и пет дни в седмицата. За тях също задължително се плащат осигуровки.

 

В Инспекцията по труда в Бургас исканията за разрешения за сезонна работа на ученици започнаха още в началото на месец юни. За броени дни са издадени над 200 разрешителни за работа на деца, две трети от които са за курортите на юг. Пикът е бил с началото на лятната ваканция - между 15 и 30 юни, за да може още от 1 юли децата да започнат работа.

 

Законно у нас деца могат да работят само ако са навършили 14 г., и то при определени условия. Димо Огнянов е започнал на 16 и трета година работи като помощник-барман в хотел в Равда, но след бележка от училището, медицински преглед и разрешение от Инспекцията по труда.

 

Димо се надява да спести 1000 - 1500 лева

 

за едно лято. Казва, че събира пари за кола.

 

Като Димо в Равда работят поне 30 негови връстници. Управителят по храненето в хотел Тодор Желязков казва, че не пресяват кандидатите, защото те и така нямат опит и затова не са връщали досега тийнейджъри, които искат да работят. „Има деца, които въобще не са влизали в ресторант, и е много трудно да свършат това, което ние искаме, но със старание и прилежност го постигат”, казва Желязков. Управителят на хотела Любо Липчев смята, че ако са поставени при добри условия и има от кого да се учат, тийнейджърите ще се справят добре.

 

Ако обаче Инспекцията по труда хване работодател, че незаконно е наел на работа непълнолетен, го дава на прокурор. В Бургаско годишно

 

около двайсет такива случаи засичат инспекторите

 

Тези случаи се класифицират като престъпление и за тях има предвидени специални санкции в Наказателния кодекс – наказанието е затвор до една година и глоба до 5000 лева.

 

Ето защо преобладава и това лято тенденцията работодатели да предпочитат нискоквалифициран персонал от бюрата по труда, вместо да наемат ученици. Причините - високата безработица и по-големият избор, но също и сложната процедура за наемане на непълнолетни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване