07/07/14 08:19
(http://www.klassa.bg/)

Три чужди компании влизат на IT пазара у нас

 Три чужди IT компании планират да отворят офиси в България. Това са Provectus IT (със седалище в САЩ и офиси в Русия и Украйна), Беларуската EPAM Systems, украинската SoftServe Inc. и др., съобщиха от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) .

 

Голяма част и от компаниите, които вече са локализирани в България  като американските VMWare и Comverse Inc. и ирландската Experian Plc. също планират разширение в близко бъдеще, допълниха от организацията.

 

Тази година на българския софтуерен пазар навлезе и руската Luxoft, която оперира в 13 страни по света. Освен в Русия компанията има офиси в Киев, Букурещ, Лондон, Франкфурт, Ню Йорк, Хо Ши Мин и т.н. За 2 години Luxoft

 

планира да разкрие 400 работни места у нас

 

Освен това компанията възнамерява да изнесе 500 програмисти от Русия и Украйна в България, Полша и Румъния. Причината – политическата нестабилност в Русия и Украйна. Обяснението за преместването е, че софтуерният разработчик не желае да има повече от 20% от служителите си в един географски регион, писа Business Week.

 

Българските и чуждите софтуерни компании също планират разрастване и увеличаване броя на служителите си. Така например софтуерният гигант SAP е планирал да добави

 

още около 100 IT  спициалисти

 

и служителите му в България да станат над 600. „Разширяването на SAP Labs започна през април и досега сме затворили една четвърт от отворените и планираните за годината позиции”, обявиха от българското подразделение на компанията за „Монитор”.

 

Всички IT компании у нас имат свободни позиции. „Компаниите понастоящем срещат сериозни затруднения не с намирането на клиенти и реализацията на свои продукти и услуги в страната и чужбина, както е ситуацията при останалите индустрии, а с наемането на квалифицирани специалисти, които да поемат увеличаващите се поръчки и нарастващия обем от работа. На практика безработица в сектора не съществува”, съобщиха за „Монитор” от БАСКОМ.

 

Пазарът на труда в IТ сектора в България се характеризира с търсене, превишаващо в пъти предлагането.

 

„IT компаниите най-често наемат служители от конкурентни фирми. Навлизащите у нас чужди фирми търсят опитни кадри.

 

Нямат време да се занимават с инвестиране в студенти

 

или току-що завършили висше образование”, споделят работещи в бранша, които получават по няколко оферти за работа през www.linkedin.com. „С появата на нови фирми често се наблюдава агресивна първоначална политика на източване на вече изградени и доказани специалисти от местните играчи, потвърдиха и от БАСКОМ. Освен на т.нар. кражба на кадри компаниите обаче разчитат и на други канали за набиране на персонал като обяви в сайтовете за работа или външна агенция за подбор, дори социалните мрежи.

 

„Не разчитаме на кражба на кадри. Най-успешните канали за подбор на персонал, които SAP Labs България използва, са социалните мрежи и SAP referral програмите или т.нар. препоръчване на кандидати от страна на служителите”, казаха от компанията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване