07/08/14 07:18
(http://www.klassa.bg/)

"Германос" се вля в "Глобул"

 Вторият по големина мобилен оператор "Глобул" обяви, че от 3 юли е осъществено вливане в него на търговските магазини "Германос". Компанията ще придобие всички активи и пасиви на веригата. Самото отделно търговско дружество прекрати съществуването си от същата дата. Вливането е част от стратегията за развитие на "Глобул", която беше обявена през 2013 г., след като норвежкият телеком Telenor придоби българския оператор. Процедурата по обединяване на двете дружества е стартирала малко след като скандинавският гигант пое контрол над "Глобул", обявиха от българския телеком. Веригата магазини ще продължи да работи и съществуви под името "Германос", като от компанията обявиха, че прекратяването на съществуването на дружеството няма да повлияе върху дейността й. От "Глобул" допълниха, че това няма да доведе до затваряне на обекти или оптимизиране на персонала. В момента веригата разполага с над 120 магазина в цялата страна. Самите досегашни служители на "Германос" автоматично стават част от "Глобул". Мобилният оператор не планира да сменя името на обектите и те ще продължат да използват търговската марка "Германос".
Ребрандиране "в близко бъдеще"

Промяна ще има едва при осъществяване на цялостното ребрандиране на "Глобул", което новият норвежки собственик планира да направи "в близко бъдеще". Това трябва да стане, след като Telenor завърши пълната подмяна на мрежовото оборудване на втория по големина български оператор, което беше започнато през тази година и вече приключи първата фаза, с подмяна на техническата инфраструктура в Перник и Пазарджик. През юни беше планирано стартиране на подмяната във Варна. С влизането на скандинавския телеком новото ръководство обяви, че ще смени цялото мрежово оборудване на "Глобул" и след това ще преименува българския оператор. Компанията избра през март китайския производител Huawei да извърши подмяната. Целият процес се очаква да приключи през 2015 г. Тогава трябва да започне и процесът по смяната на името на телекома или поне такива са намеренията на Telenor.

Обединяване на бившите гръцки активи

В решението на "Глобул" за сливането няма параметри по сделката. "Германос" е една от първите вериги магазини, специализирани за телекомуникационни продукти и услуги в България, която отваря врати през 2000 г. Компанията е основен партньор на "Глобул" от 2001 г. Тя тогава е част от гръцката международна верига Germanos, но през 2006 г. гръцкият телеком Cosmote (част от OTE и бивш собственик на "Глобул") купува компанията майка. След придобиването на "Глобул" от OTE, гръцкият телеком разполага с двата актива в България. Telenor изкупи и двете дружества за 713 млн. евро. Юридически те останаха разделени до този момент, след като норвежкият телеком планира да обедини всичко под един бранд, е логично да обедини активите си в България. В момента "Германос" разполага със 126 магазина в 73 града в страната. Последният отделен годишен отчет на компанията е от 2012 г. Тогава "Германос" отчита приходи от 228.4 млн. лева и нетна печалба от 6.98 млн. лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване