07/08/14 16:56
(http://www.dnevnik.bg/)

Над София валя едра градушка, има една жертва и щети (обобщение)




Около 17ч. над София валя силен дъжд, придружен с едра градушка. Бурята взе една жертва - мъж, който е бил затиснат от дърво в Борисовата градина.

Жертвата е на 70 години и е премазана от дърва, намирало се на територията на частен имот - двор на заведение. Метеоролозите съобщиха, че на моменти поривите на вятъра в София са достигнали 100 км/ч.

Градушката, която в различните части на града беше голяма от грахово зърно до малко яйце, причини и материални щети, затрудни движението по ключови пътища, спря временно част от градския транспорт, имаше проблем с електричеството в някои квартали и затрудни мобилните комуникации.

Читатели на "Дневник" съобщиха за щети в центъра на София и кварталите "Лагера", "Люлин", "Лозенец", "Младост", "Красно село", "Белите брези", "Студентски град", "Витоша", "Стрелбище", "Мусагеница" и "Нови Искър". "Най-силно пострадали са районите "Люлин" и "Модерно предградие", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в "Туитър".


Има много паднали дървета, клони, счупени прозорци на коли и сгради.

По-рано от общината съобщиха за паднало дърво върху автомобил с хора до бл. 48 в кв. "Младост" 1. Около 19ч. двамата души бяха извадени невредими. Двама мъже бяха извадени невредими от кола, затисната от дърво, на ул. "Пиротска" и ул. "Стефан Стамболов".

Сградата на централата на Спешна помощ също е наводнена, съобщиха служители на институцията.


Движените беше затворено в голяма част от града. Така беше на кръговото кръстовище на Телевизионната кула от бул. "Драган Цанков" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Спряно беше движението на трамваите при надлез Надежда. Фандъкова съобщи още, че движението по бул. "България" също беше спряно, а по-късно в посока центъра беше отворено. Голяма локва пречи да бъде пуснато платното от центъра към кварталите. На Сточна гара движението също беше изцяло спряло.


Към 19 ч. движението по бул. "България" в посока към центъра беше отворено. На Сточна гара също вече се движат автомобили. Има доста изпочупени светофари. "Работят всички екипи и са мобилизирани Улично осветление и ЧЕЗ", съобщи Фандъкова.


Затворено беше и част от кръстовището на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи репортер на "Дневник". Обходните маршрути и в късния следобед има задръстване.

Метрото се движи по график, като в някои от подлезите е влязла вода.

Екипите на почистващите фирми са мобилизирани да отстраняват всички паднали клони, дървета и осигурят нормалното движение в града. Служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" също работят по отводняване на обекти в столичните квартали "Люлин", "Модерно предградие" и "Филиповци".


"Пътувам към Люлин, където има разрушен покрив на трафопост. И аз, и екипите ми са на терен", написа кметът на София малко преди 19 ч.

Sofia now pic.twitter.com/w496Ge1JDW

— Justine Toms (@justinetoms) July 8, 2014От пресцентъра на Столичната община съобщиха, че градушката е счупила предно стъкло на трамваи по линия 12 и линия 10 на бул "Черни връх". Превозните средства на градския транспорт се движат с намалена скорост.

Читател подаде сигнал за прекъснато електрозахранване в "Люлин" 10, "Захарна фабрика" и в блок в "Младост" 3. От ЧЕЗ съобщиха за проблеми в тока и в други квартали на столицата, като обявиха, че приемат сигнали за проблеми от абонатите си.

Имаше проблеми с абонати на трите мобилни оператора. Токов удар срина компютърната система на летище "София" и за 20 минути не е имало излитане и кацане на самолети.
The fuck!?! #градушка pic.twitter.com/CZv3X32ep6

— Yanichka L. (@MissVendella) July 8, 2014В Столичната община има подадени сигнали за счупени прозорци на жилища и автомобили. Има паднали дървета, неработещи светофари на Царица Йоана и завиряване на участъци по Цар Борис ІІІ. Най-много са щетите по колите около Националния дворец на културата (НДК), по "Цар Борис III" и "Лозенец".


Читатели на "Дневник" съобщиха, че по централния булевард "Витоша" се отичало голямо количество вода към площад "Св. Неделя". Сигнали има и за бул. "Евлоги и Христо Георгиев".

Нансен и бул. България, тротоарите и те са под вода. pic.twitter.com/BA0QBJ5TLj

— simo ivanov (@simoivanov) July 8, 2014
Синоптиците не бяха обявили код за опасност от дъжд или градушка, а очакваха кратки гръмотевични бури.

Апокалипсис сега! #софия #градушка pic.twitter.com/QUO3wwksXI

— Yanichka L. (@MissVendella) July 8, 2014

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване