07/08/14 01:43
(http://pik.bg)

НСИ ще автоматизира изпълнението на онлайн заявки за статистическа информация

НСИ ще автоматизира изпълнението на онлайн заявки за статистическа информация

Националният статистически институт стартира изпълнението на проект за изграждане на информационна система за обслужване на граждани и фирми чрез автоматично изпълнение на онлайн заявки за статистическа информация

Проектът „Разработване на инструменти за осигуряване на възможност за онлайн дефиниране и изпълнение на заявки за статистическа информация през сайта на Националния статистически институт от гражданите, бизнеса и администрацията чрез обработка на информация от наблюдения на Националния статистически институт, генериране на таблици и проверка на конфиденциалността на данните” стартира на 2.04.2014 г. и е с продължителност 18 месеца. Стойността му е 795 000 лева.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Изпълнява се на основание на Договор № 13-31-19/02.04.2014 г. между НСИ и Министерството на финансите, Управляващ орган на Оперативна програма „Административен капацитет“. Основната цел на проекта е подобряване на качеството и надеждността на обслужването на гражданите и бизнеса чрез развитие на електронно управление.

В резултат на успешната му реализация, ще се усъвършенства процесът на обработване на информацията, получавана от наблюдения на Националния статистически институт. Ще се повишат броят и обемът на предоставяните електронни услуги и повече хора ще имат по-бърз достъп до тях. Проектът е насочен към широк кръг потребители: граждани, бизнес, професионални организации, сдружения и асоциации, държавна администрация, чиито представители ще могат да дефинират онлайн заявки за статистическа информация през сайта на НСИ, както и за ползване от служители на НСИ за изготвяне на статистически справки.

Автоматичното изпълнение на онлайн заявките ще спести ресурси и време (предоставянето на данни ще се ускори значително) и ще улесни гражданите и бизнеса. В същото време потребителите ще получават статистически данни с по-високо качество от гледна точка на съдържание, приложимост, точност, навременна актуализация и сравнимост. Ще се повиши защитата на статистическите данни и ще се гарантира конфиденциалността и сигурността на информацията.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд.

"24 часа"

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване