07/08/14 08:04
(http://www.klassa.bg/)

От началото на м. април т.г. започнаха спасителните археологически проучвания по ЛОТ 2 .

 От началото на м. април т.г. започнаха спасителните археологически проучвания по ЛОТ 2 на бъдещата автомагистрала „Струма“ – от Дупница до Благоевград. Както и предварително се предполагаше, най-значимият археологически паметник по тази част от трасето се оказа неолитното селище в м. Деве боаз до с. Мурсалево, Кюстендилска област, съществувало през VІ хилядолетие пр. Хр. Тримесечните проучвания обхванаха около 10 дка от него, което е най-голямата проучвана площ на праисторическо селище в Югоизточна Европа! Предварителното геофизично изследване очерта невиждана картина на изрядна планировка на селището от преди 8000 години - три успоредни улици и няколко по-тесни напречни, които оформят „квартали“ с по 3-4 къщи. Това изисква силна социална организация и много добри специалисти по предварително планиране на селищната територия – доскоро недопустима хипотеза. Разкопките обаче я потвърдиха. И още нещо много важно. След известен период на обитаване това село е било преднамерено запалено от неговите обитатели, които при това са оставили в къщите цялото си имущество – невероятен шанс за нас, проучващите селището археолози. И досегашните находки са страхотно интересни, но очакванията ни са за много повече. Преднамереното запалване на селището поради някаква причина също изисква силна социална организация на ранните земеделци и скотовъдци - в този смисъл проучванията ни на брега на Струма пишат също нова страница в праисторията на Югоизточна Европа.

След повече от три месеца разкопки бихме искали чрез медиите за запознаем хората с някои наши открития, които явно ще наложат продължаване на работата ни извън досега договорения с АПИ срок, а именно след края на м. август. Казвам това по повод едно скорошно изявление на Министъра на регионалното развитие, че при спасителните археологически проучвания по ЛОТ 2 археолозите не са открили нищо особено! И заради това каним представители на българските медии на място, на нашите разкопки край Мурсалево. Искаме да ви покажем както останките на терена, така и част от нашите най-интересни находки, представящи блестящата материална култура на VІ хилядолетие пр. Хр. в долината на Струма – пътят за проникване на земеделието и скотовъдството от Предна Азия (вкл. Мала Азия) към Балканите и Средна Европа. Ще бъдат показани за първи път уникални находки от най-ранната европейска цивилизация.

 

Каним ви на посещение и пресконференция на място в четвъртък, 10 юли, в 10.30 часа. Местността Деве боаз се намира непосредствено до с. Мурсалево, до път Е-79 и успоредната му жп линия  - за идващите от посока София - след селото надясно, за идващите от посока Благоевград - преди селото наляво; непосредствено в южния край на селото има отклонение за Фролош, по което ВЕДНАГА след пресичане на жп линията се слиза НАЛЯВО. Разстоянието от София е около 85 км, а от Благоевград – около 12 км.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване