07/08/14 06:38
(http://www.klassa.bg/)

Отварят естакадата на Семинарията предсрочно

 Два дни предсрочно ще бъде пуснато движението на новата естакада на Семинарията. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Вместо на 15 юли колите ще минават през кръстовището още от 13 юли – неделя. От тогава през естакадата ще минават и автобусите 88, 94, 102 и 120. Вчера рано сутринта беше пуснато движението по долното ниво на новото кръстовище на две нива.

 

„След 13 юли ще останат за довършване част от тротоара покрай Семинарията и оградата”, обясни Фандъкова.

 

По естакадата колите ще

 

преминават само за 2 минути,

 

а не както преди – за 15. Очаква се и въздухът в района да стане по-чист, защото вече няма да има задръствания. Има изграден един нов подлез, през който могат да минават и велосипедисти от кв. „Лозенец” до Борисовата градина, а друг съществуващ тунел ще бъде ремонтиран. Вече е монтирана и шумоизолираща стена.

 

„С изграждането на тази естакада не свършват нашите усилия тук. Планираме втори етап на проекта - изграждане на пробив покрай болница „Токуда”, който да изведе движението покрай бул. „Черни връх” и ул. „Сребърна”. Третият етап е много важен – разширяване на бул. „Черни връх” до Южната дъга на Околовръстното”, каза Фандъкова. Тя обясни, че идеята е

 

трафикът да се изведе от центъра на града към

 

периферията

 

Кметът призна, че след завършването на естакадата тапата от автомобили ще се прехвърли при ресторант „Кошарите”. Това обаче щяло да е само временно. Общината работи по проектите за изграждане на пробива при „Токуда” и разширяването на бул. „Черни връх”.

 

„За тях текат отчуждителни процедури. Очакваме държавата да ни прехвърли имот, през който трябва да минем. Строителите имат готовност за втория етап – пробива при болницата”, обясни Фандъкова.

 

За пореден път тя каза, че ремонтът на „Цариградско шосе” върви по график и ще бъде готово на 15 септември, а естакадата на Лъвов мост – през ноември. Забавяне има само при ремонта на трамвайните линии по бул. „България”.

 

„От 1 юли до сега това струва около 300 000 лв., но все още не говорим за глоба, която ще наложим. Всеки ден забава носи 0,5% от стойността на договора”, обясни столичният градоначалник.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване