07/08/14 06:42
(http://www.klassa.bg/)

Президентът поиска ревизия на бюджета

 Президентът Росен Плевнелиев настоя да се направи ревизия на бюджета и Народното събрание да започне да работи. Той отправи призива си ден преди насрочените за днес поредни консултации между парламентарните групи, на които депутатите ще се опитат да изготвят консенсусна програма, с която работата в НС да се отпуши. Миналата седмица заседанията се провалиха заради липса на кворум, след като ГЕРБ и „Атака" обявиха бойкот и не се регистрираха.

 

Според Плевнелиев ревизията на бюджета е необходима, тъй като цифрите в основната сметка на държавата към средата на годината  били повече от притеснителни. „Неизпълнението на бюджета е сериозно и не бива да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за цифрите и изпълнението на бюджета", подчерта той. Държавният глава

 

заговори и за актуализация

 

като припомни призива от различни места за ревизиране и на бюджета на НЗОК.

 

Президентът изрази надежда, че депутатите ще успеят да си стиснат ръцете около няколко консенсусни теми, като той самият изброи като такива промените в Наказателния кодекс, свързани с разпространяване на информация за банките, както и ратификациите на европейски директиви.

 

В самото Народно събрание пък се очаква днес да се постигне съгласие между управляващи и опозиция да работят по програмата от миналата седмица, която така и не бе изпълнена. Тогава сред предвидените за разглеждане текстове бе Законът за растенията, ратифициране на споразумения и меморандуми, както и Законът за автомобилните превози. Вчера шефът на НС Михаил Миков изпрати писмо до парламентарните групи, с което ги покани на разговори, като им предложи именно програмата от миналата седмица. „Разбира се, след консултации между парламентарните групи, може да се стигне и до друго подреждане и включване на други законопроекти”, остави Миков отворена вратата за преговори.

 

В отговор лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му върна писмо, с което одобри програмата, но поиска в дневния ред да бъдат включени още

 

актуализацията на бюджета

 

на НЗОК

 

както и на централния бюджет.

 

В редиците на БСП и ДПС също са съгласни да се пристъпи към изостаналите точки. По време на разговорите днес обаче ДПС ще настоява също да се постигне съгласие до разпускането на парламента депутатите да разгледат банковите закони, както и Закона за тютюна

 

По промените в НК, които предвиждат по-строги санкции за разгласяване на информация за банките, обаче засега  няма консенсус.  Внесените от Йордан Цонев от ДПС промени предвиждат наказания за всеки, който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението. Румен Гечев от БСП обясни , че иска прецизиране на текстовете

 

Според него в тях трябва да останат само санкциите при разпространяване на невярна информация. „Трябва да има свобода на анализа", аргументира се Гечев. По негови думи в противен случай всеки коментар на специалисти за финансовите институции може да попадне под ударите на закона. Вносителят Цонев пък призова Гечев да внесе предложенията си по надлежния ред между първо и второ четене, а ДПС ще изкаже позицията си при дебатите в пленарната зала.

 

Днес следобед ще се проведе и среща на парламентарните групи със синдикатите и бизнеса. Тя е свикана от шефа на НС Михаил Миков след настояване от профсъюзите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване