07/08/14 05:41
(http://www.klassa.bg/)

Туземците тръгнаха към футбола


Дивите племена обикновено държат на изолацията си.
 
Индианци машко-пиро са направили доста учудени физиономии при вида на прелитащия над тях хеликоптер.
Лъковете и стрелите често са единственият начин, по който индианците комуникират с натрапниците от цивилизацията.
 
Освен масовия наплив на туристи, свързан със световното първенство по футбол в Бразилия, в страната е установено и масово мигриране на местните индиански племена в района на Амазонка, които никога преди не са се сблъсквали с останалия свят и винаги са живели изолирано, до такава степен, че дори нямат имунитет към респираторно-вирусните инфекции, пише сайтът Газета.ру. Туземците дори са установили контакт с местното население, което не се е случвало досега.

 

Преди близо седмица в граничните райони между Бразилия и Перу край селище на местните индианци ашанинка - най-голямата индианска етническа група в перуанската част на Амазония,  са открити следи от племе, което преди това е живяло изолирано от останалата цивилизация. На това място сътрудници на организацията Survival International, която се грижи за защитата на правата на коренните народи навсякъде по света, са открили многочислени следи от боси крака, временен бивак и остатъци от храна. Нещо повече, малко по-късно било установено, че туземците са се опитвали да установят контакт с племето ашанинка, но засега не е известно как точно е завършил въпросният опит.

 

Последствията от подобен инцидент могат да бъдат много сериозни, смята Хосе Карлос Мейрелеш от Националния фонд на индианците FUNAI. По думите му такива миграции на племената, които от векове живеят далеч от цивилизацията и нямат никакви контакти с останалия свят, не са обичайни и предизвикват тревога, съобщава сайтът livescience.com.

 

Все пак има и хипотетична причина за случилото се: експертите са сигурни, че амазонските индианци са оставили местата на обитаване, защото там са дошли чужди хора – вероятно горските пътеки са избрани за път за пренасяне на наркотици, а горите са станали обект на незаконно и безконтролно изсичане. Вероятно коренното население е имало конфликт с „непознатите" и индианците, които преди това никога не са виждали пистолет например, са били принудени спешно да напуснат селищата си и да тръгнат да търсят нови безопасни места за живеене. Този факт обаче може да се превърне за тези етнически групи в истинска трагедия, защото те с голяма вероятност ще се сблъскат с недоволството на други, докоснати от цивилизацията местни групи, които със сигурност ще бранят териториите си. Освен това те могат да се сблъскат и с болести, към които нямат изграден имунитет.

 

Подобна ситуация вече е възниквала в северната част на Бразилия през 80-те години на миналия век, когато група мисионери си прави лагер край селище на местното туземно племе зое, което малко след това измира от болести, които са съвсем обичайни за цивилизования човек. В средата на 90-те пък почти изцяло измира племето мурунауа, чиито представители имали неблагоразумието да се запознаят с работещи наблизо дървосекачи.

 

Сегашният контакт на цивилизацията с индианците не е първи – през 2007 г. патрулен хеликоптер, издирващ бракониери и незаконни дървосекачи, се натъква на въпросните диви индианци. Първоначално представителите на племето се уплашили, но след това се окопитили и започнали да стрелят по вертолета с лъковете си. Впоследствие учените започнали да наблюдават живота на племето, но при това стриктно спазвали дистанция – не по-малко от 100 метра. Това индианско племе се нарича машко-пиро. Представителите му и досега реагират доста агресивно срещу хората, които са стъпили на тяхна територия. Те не само не желаят да имат какъвто и да било контакт с други хора, но и обстрелват със запалени стрели плаващи край тях лодки. След срещата с хеликоптера и съответно безбройните телевизионни репортажи и публикации за племето към земите им постоянно се промъкват групи туристи, които умират да видят подобна екзотика – диви, недокоснати от цивилизацията хора, които също така нямат никакво желание да се сблъскват с нея и нейните особености.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване