07/08/14 05:54
(http://www.klassa.bg/)

Финансирахме 7 игрални проекта, което отдавна не се бе случвало

 Георги Чолаков е български оператор, бил е член на ръководството на Асоциацията на филмовите продуценти. Бил е преподавател в НАТФИЗ и Нов български университет.  

 

От 1991 до 1995 г. е бил заместник-директор на Националния филмов център. Участва в създаването на Закона за авторското право и сродните му права. Съпродуцент е на редица анимационни и документални филми, на игралните „Прима, примавера”(2009), „Романтика”(2007), „Шантав ден” (2004), „Испанска муха” (1997) и на новелата „Баща ми” (2000) От март тази година е изпълнителен директор на НФЦ.

 

 

- Мина първата сесия на Националния филмов център за държавна субсидия за кино. Отново имаше недоволни, дори режисьорът Виктор Божинов говори за лобизъм. Има ли основание за това?

 

- Винаги има недоволни от решенията на комисията. За съжаление, финансовият ресурс е такъв, какъвто е. Парите за кино са ограничени, а творческият потенциал на гилдията е голям. От класираните проекти заслужават да тръгнат много повече, но просто няма повече средства. Те са ограничени. Това, че няма по-голямо финансиране, е въпрос на национална политика, тоест правителството е решило да даде толкова пари за кино. Комисията, която класира проектите, за пръв път се събира в продължение на пет дни и ги обсъжда много добросъвестно.

 

На юнската сесия беше решено да бъдат финансирани 7 пълнометражни игрални филма, което отдавна не е случвало. От тях 6 са минали през етап развитие. Моят 20-годишен опит подсказва, че това е нормалният процес – първо да се кандидатства за развитие на проекта и това позволява да го подготвиш както трябва. Без да обиждам колегите, мога да кажа, че голяма част от проектите, които кандидатстват направо за филм, на практика не са готови. Важно е проектите първо да минават през сесия за развитие на проекта. Отпуснатите пари помагат на продуцента и авторите да си подобрят сценария, да участват в различни питчинги. Макар и подкрепата да е малка, тя позволява да вървят навън и да търсят партньори на по-ранен етап. Същевременно да извършат подбор на актьори, на места за снимки и т.н. Това е мотивът ми да определя за финансиране 10 проекта за развитие на сценарий. Допълнително се отпускат средства и за 5 късометражни филма на млади хора.

 

- Системата на точкуване позволява лобиране според вашите колеги.

 

- Проблемът не е в точките, а в хората от комисиите. Защото лобирането не става с точките, а по друг начин. Идеална система няма. Според закона хората от комисиите се подбират от професионалните организации – на продуцентите, режисьорите, сценаристи, звук и т.н. Квотите на различните организации се определят от министъра на културата, НФЦ уведомява съответните организации, които имат квоти. НФЦ има само 1 представител в комисията. При 9 души този глас няма никакво значение.

 

Сега искаме да променим правилника в рамките  на закона, за да неутрализираме доколкото е възможно това лобиране. Предложил съм две идеи. Едната – всички проекти се разпределят на двама души от комисията, която пак е от 9 души. Те четат независимо един от друг и ако има разлика в оценките, се дава на трети човек и неговото мнение е меродавно. Другият вариант – всички четат. В деня на конкурса се тегли жребий и само 5 от картите участват в класирането. Работим и по промяна на оценъчните карти. Въпросът е да се стигне до консенсус.

 

- С кои други проблеми се сблъскахте?

 

- Проблемите са се натрупали през последните 5-6 години. Пускани са малко филми, продуцентите не са били задължавани в рамките на определен срок да започнат проектите, от което се е създало натрупване. От една страна, има пуснати филми, които не са тръгнали и може никога да не бъдат заснети. Никой не ги е ограничил във времето, въпреки че в закона има достатъчно текстове, според които това може да се направи. Има 5-6 проекта, които се влачат с години.

 

Другият болен проблем е, че има готови филми, които не са излезли по екраните. Мултиплексите в България, които формират около 85% от боксофиса, реално не са българска собственост. Те са зависими от американските мейджърски компании и, грубо казано, българските филми не ги интересуват, независимо от изискването на закона. За да излезе един филм на екран, са необходими 30 000 лв. само за да се плати такса, която продуцентите не могат да извадят. Ние може да ги подпомогнем само дотолкова, доколкото отпускаме субсидия за тази такса. Оттам нататък няма пари за реклама и за други неща.

 

- Ще успеете ли да усвоите отпуснатите 12 млн. лв. за кино? Ще има ли извънредни сесии?

 

- Ще има една за нискобюджетни филми – на 29 септември, с размер на субсидията до 400 000 лв. По принцип няма проблем да усвоим парите, стига да ни се отпуснат и да ги има. Ако не се блокира изминалата сесия, тоест ако не се оспорва в съда, тя ще усвои доста пари, защото става дума за 7 игрални филма и 10 проекта за развитие на сценарий. Към момента сме усвоили 40%, а има и втора сесия.

 

- Колко нови филма ще бъдат готови през 2014 г.?

 

- Абсолютно завършени са 7, три са на последен етап и по тях работата ще приключи до месец. Има и други, които НФЦ не е финансирал. Така общо стават около 20 нови игрални филма, които ще участват на фестивала за БГ игрални филми „Златна роза” през октомври. Още толкова ще участват и във феста за документални и анимационни ленти „Златен ритон” през декември.

 

- Ще бъде ли обявен конкурс за шеф на НФЦ?

 

- Би трябвало. Не зависи от мен.

 

- Имате ли някакви планове за следващата година?

 

- Догодина искаме в Националния календар на събитията през 2015 г. да се включи честването на 100 години от създаването на първия български игрален филм и на практика на българската кинематография. Искаме освен в страната юбилеят да излезе на фестивала в Берлин и Кан, за да се популяризира не само киното, но и България като туристическа дестинация. И като място за снимане, което смятам за много важно. Това ще стане с издания, които ще бъдат печатни и дигитални, но трябва ресурс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване