07/08/14 15:20
(http://pik.bg)

Цигани се вдигнаха на бунт заради пребития до смърт кравар във Врачанско

Цигани се вдигнаха на бунт заради пребития до смърт кравар във Врачанско

Жителите на циганската махала във врачанското с. Попица обявиха, че са готови да се вдигнат на бунт заради смъртта на свой съселянин, пребит от двама братя земеделци от Бяла Слатина, съобщи 24 часа.

Десетки роми се събраха на протест пред районното полицейско управление в Бяла Слатина и заявиха, че ако не бъдат взети мерки срещу побойниците, сами ще отмъстят за починалия 23-годишен кравар.

Според шефа на районното полицейско управление в Бяла Слатина Боян Тасков за показания били повикани няколко свидетели на побоя от Попица, но заедно с тях пред управлението дошли много жители на ромската махала, които нямали пряка връзка с инцидента от събота. Полицейският шеф е убеден, че ромите вече са се успокоили и ще изчакат мирно заключенията на официалното раозследване по случая.

В събота следобед младият пастир от Попица бил нападнат от Ангел и Христофор Христови, защото изпуснал кравите си в тяхна нива с неожъната пшеница. Според полицейския бюлетин Красимир Първанов бил бит от братята, които с брадва ударили и крава и теле, навлезли в житото. Според близките на пострадалия Христови го млатили жестоко по главата с бухалка.

Циганите от Попица твърдят, че братята били изключително агресивни хора и често влизали в конфликт с тях около наетите в района на селото земи от Христови, които имат земеделска кооперация в Бяла Слатина. Братята пък многократно се оплаквали в полицията и прокуратурата от посегателствата на ромите върху имотите и земеделската им продукция. Бащата Христо Ангелов, който е пенсиониран полицай, твърди, че никой не обръщал внимание на сигналите им срещу ромите и затова трябвало сами се пазят от набезите им.

Битият пастир бил приет с рани по главата и тялото за лечение в белослатинската болница със съмнение за комоцио. Той обаче не останал в хирургията, където бил пратен от лекарите и напуснал сам здравното заведение с обяснението, че трябвало да си донесе личните документи.

В понеделник следобед на Красимир неочаквано му прилошало и той се струполил мъртъв пред магазин в циганската махала на Попица.

Часове преди това братята побойници били задържани за 24 часа в ареста на белослатинската полиция. Образувано е и предварително производство за нанасяне на средна телесна повреда на краваря срещу неизвестен извършител.

След като дали показания пред разследващите, днес Ангел и Христофор били пуснати от ареста, а Силвия Миленкова от окръжнвата прокуратура във Враца поясни, че не е поискан нов арест за братята. Това можело да стане едва след като приключи аутопсията на починалия кравар и ако бъде установена причинно-следствена връзка между побоя над Красимир и неговата смърт.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване