07/08/14 05:46
(http://www.klassa.bg/)

Японци “израждат” черни дупки

 В края на тази година японски учени първи в света ще се опитат да регистрират гравитационни вълни и зараждането на черни дупки, съобщи РИА "Новости".

 

Гравитационната вълна, чието съществуване е обосновано на теория от Алберт Айнщайн в Общата теория на относителността, е смущение (пертурбация) в гравитационното поле, разпространяващо се със скоростта на светлината. То възниква при изменения на гравитиращото тяло. Регистрирането на гравитационните вълни е твърде трудно заради тяхната малка амплитуда. Например при колапс на звезда отвъд пределите на нашата галактика размерът на смущението на разстояние като това от Слънцето до Земята (150 милиона километра) е равен на този на един атом водород. Приемникът за гравитационни вълни се нарича гравитационна антена. Опити за приемане на гравитационни вълни се правят от 70-те години на XX век, но досега няма достоверни сведения, че такива са уловени. За откриване на гравитационни вълни в префектура Гифу на дълбочина 200 метра са изградени два подземни тунела с L-образна форма. Дължината на тунелите е три километра. В тях вече се монтира т.нар. гравитационен телескоп - KAGRA. За да бъде открита гравитационна вълна, по тръба с вакуум ще бъде насочен лазерен лъч, като при отсъствие на вълни времето на движението му ще е константно, а при най-малките колебания на пространството заради възникването на гравитационни вълни в Космоса ще се удължава или съкращава.

 

"Ако успеем успешно да регистрираме гравитационна вълна, ще успеем да проследим и появата на черна дупка - това, което досега не бе възможно. Ние искаме да сме първите в света, които са го постигнали" - заявява ръководителят на проф. Такааки Кадзита от лабораторията за космически лъчи към Токийския университет.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване