07/09/14 07:04
(http://www.klassa.bg/)

Връщат с лихва надвзетите суми за студена вода

 Надвзетите от ВиК-то пари за студена вода ще се връщат на клиентите с лихва. Това предвижда проект на общи условия за предоставяне на ВиК услуги, който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обсъди на 17 юли. Проектът е бил внесени от 51 ВиК оператори, съобщиха от регулатора. И допълниха, че в него са редактирани всички неравноправни клаузи за потребителите.

 

Освен това новите общи условия дават право

 

клиент на ВиК-то да може да е и наемателят

 

Той ще е такъв, докато има действащ договор за наем. За целта собственикът на апартамента трябва да е декларирал лично пред ВиК-то, че е съгласен, или наемателят да занесе нотариално заверена декларация.

 

Сериозно внимание в проекта на нови общи условия е отделено на проблема със загубите на вода в блока или т.нар. общо потребление. То се получава като разлика между отчета на общия водомер и сумата от показанията на индивидуалните водомери. Според новите условия, общото потребление ще се разпределя между всички потребители пропорционално на дела на всеки ВиК абонат в общата консумация на блока. Това и сега е така. Важната промяна, която се прави, е, че при разлика между общия и индивидуалните водомери по-голяма от 20% ВиК-то ще е длъжно да уведоми етажната собственост за това в 7-дневен срок. При искане на съседите ВиК-то ще е длъжно да сформира комисия, за да установи на какво се дължи това и да даде предписания. В проекта на общи условия изрично е посочено, че

 

установяването на общо потребление над 20% не е основание за неплащане

 

За апартаментите без монтирани индивидуални водомери е предвидено да се начисляват служебно по 6 кубика на човек за жилище с парно и по 5 кубика – за нетоплофицирани апартаменти. За вили, бунгала, жилища и офиси служебно ще се начисляват по 0,1 куб. м за всеки кубик застроен обем. За сградите в строеж ще се начисляват по 0,5 кубични метра вода за всеки кубичен метър застроен обем.

 

Освен това проектът предвижда още по-голям стимул за слагането на индивидуални водомери, а именно – увеличение с по 1 куб. м на служебната консумация на всяко тримесечие до поставянето на уреди.

 

Наред с това ВиК-то ще е длъжно да издава безплатна справка при поискване за общото потребление.

 

Спирането на

 

водата в блоковете заради дълг на съседите –

 

невъзможно

 

става ясно още от проекта на общите условия за ВиК сектора. При къщите това може да става след 15-дневно предизвестие и покана за доброволно плащане.

 

Проектът на нови общи условия освен това регламентира тримесечното отчитане на водомерите, като не изключва опцията за засичане всеки месец.

 

Проверката на водомерите се заковава на период от 10 г. При съмнение от абонат, че уредът не отчита правилно, той може да поиска метрологична експертиза, но ще трябва да я плати, ако съмненията му не се оправдаят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване