07/09/14 07:33
(http://www.klassa.bg/)

Михаил Миков и представители на ПГ на Коалиция за България и на ДПС се срещнаха с представители на синдикатите

 Председателят на парламента Михаил Миков и представители на ПГ на Коалиция за България и на ДПС се срещнаха на 8 юли 2014 г. с представители на синдикатите и работодателските организации. Разговорът по покана на председателя на Народното събрание беше в отговор на писмо на синдикати и работодателски организации с искане за среща за уточняване на някои законодателни промени до края на мандата на 42-рото Народно събрание. В срещата не участваха представители от ПГ на ПП ГЕРБ и ПП Атака.
 
Председателят на КНСБ Пламен Димитров представи съвместната декларация от БТПП, БСК, КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал в България, КНСБ и КТ "Подкрепа". Той посочи, че желанието на синдикатите и работодателите е било всички парламентарни партии да участват в срещата. Интересите на държавата налагат по ключови въпроси да се търси съгласие в последния момент, отбеляза Пламен Димитров и апелира всички парламентарни групи да работят по приоритетните въпроси. Сред най-важните промени, които трябва това НС да гласува, са актуализацията на бюджета на НЗОК, респективно на държавния  бюджет, закони и ратификации, свързани с избягване на наказателни процедури от ЕК, както и поправки в енергийното и пенсионното законодателство.
 
Президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев заяви, че в декларацията не се искат невъзможни неща, а са откроени няколко проблема, които, при политическа воля, могат да бъдат решени. Сред тях той отбеляза въпроси в сферата на енергетиката, пенсиите, европейските фондове и здравеопазването - изключително важна система, която не може да бъде оставена без пари. Той призова да бъде успокоено обществото и премиерът да направи отчет.
 
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че в декларацията се осъжда нагнетяването на обществено напражение. Надяваме се, че разумът ще надделее и няма сами да обърнем лодката, в която сме всички заедно, допълни той. Ние не виждаме политическа култура, не виждаме проява на парламентарна демокрация, заяви  изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев и изрази безпокойство, че с тази атмосфера може да се зарази и следващият парламент.
 
Председателят на ПГ на ДПС  Лютви Местан отбеляза, че ако в една държава е голяма новина и събитие, че днес парламентът заседава, то има тежък проблем. Отговорността е на всички, но е добре да се направи опит и да се персонализира, защото общата отговорност е безотговорност, допълни той. От ДПС заявиха позиция в подкрепа на необходимостта от актуализиране на бюджета на НЗОК, но подчертаха, че по този начин се гаси поредният пожар в сектор здравеопазване, в който са необходими неотложни реформи.
 
В 42-рия парламент през следващите три седмици не може да се случи нищо не без широко съгласие, а без консенсус, заяви Лютви Местан. Длъжни сме да постигнем съгласие по принуда, защото, ако институциите не покажат способност да работят в условия на криза, ще се дискредитира и усещането и за държавност, смята той.
 
Председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов  изрази от името на левицата загриженост за работата на най-важната институция в българската държава и удовлеворение, че е постигнато съгласие по седмичната програма от Народното събрание. Коалиция за България е готова в случай, че бъде внесено предложение за актуализация на бюджета на НЗОК, да участва активно в дебатите и да подкрепи тази актуализация, декларира той.
 
Председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова отбеляза, че многократно в последните месеци с представители на синдикатите и работодателите са обсъждани откритите въпроси пред пенсионната реформа. Позицията на Коалиция за България е този въпрос да бъде гледан в цялост и да не се решава на парче, но не ни стигна времето, заяви тя. В Комисията по труда и социалната политика има внесено предложение от народни представители за удължаване с две години на срока за ранно пенсиониране на работници, работили при условията на първа и втора категория труд и по него ще се търси съгласието или позицията на другите парламентарни групи в следващите дни, съобщи Корнелия Нинова.
 
Председателят на Народното събрание Михаил Миков  отбеляза, че демокрацията е присъствие, а не отсъствие. Големият отсъстващ и в парламента, и на днешната среща, са българските граждани, а най-големият дефицит извън финансовите, бюджетните, политическите, е дефицитът на доверието във всичко и във всички, допълни той. Който си мисли, че само парламентът има дефицит на доверие, се лъже, раните са толкова дълбоки, че дълго време с отстъпчивост от всеки трябва да се лекуват, каза председателят на парламента. Ако има усещате у някого, че е победител, тези рани ще се разтварят в обществото, добави той.
 
Председателят на парламента отбеляза, че въпросът за включването в дневния ред на парламента на президентското вето върху промените в Закона за защита на конкуренцията е решен в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който дава 15-дневен срок за включване в дневния ред от постъпването на указа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване