07/09/14 07:08
(http://www.klassa.bg/)

Шедьоврите на Opel идват от бъдещето

 През 1964 година или точно преди пет десетилетия в германския град Рюселсхайм се открива новото дизайнерско студио на Opel в сграда №10. Веднага след празничното откриване на центъра с неговата футуристична архитектура вратите му се затварят плътно за общественото любопитство. От лятото на 1964 г. тук започват да се създават и утвърждават формите, цветовете и функциите на бъдещите модели на Opel. Това е най-голямото за времето си самостоятелно дизайнерско студио на автомобилна компания на Стария континент. До този момент повечето европейски автомобилни производители най-често възлагат разработката на новите си концептуални студии на външни компании, намиращи се в Северна Италия, като Фруа, Бертоне и Пининфарина, които създават прототипите и серийните модели в своите каросерийни работилници.

 

Идеята за създаване на собствено дизайнерско студио в Opel води началото си от стъпките, предприети от американската компания-майка General Motors отвъд океана. Сградата на новото дизайнерско студио в Рюселсхайм представлява точно копие по отношение на формата, разпределението и функционалните характеристики на стилистичния център в Уорън, Мичиган, само размерите му са леко намалени. Дизайнерите в Рюселсхайм създават не само конкретния стилистичен език на новите модели на марката, а проектират формите и визията на автомобилите на бъдещето. Специалистите мислят за изграждането на цялостен стилистичен език и за

 

създаването

 

на емоция у потребителите

 

Разсъждава се върху това какви послания и какъв характер ще очакват клиентите от автомобилите на бъдещето. В отдела Advanced Studio дизайнерите се занимават с изследването и развитието на възможностите за създаване на продукти, които да предизвикат интереса на потребителите години по-късно. Тази необикновена задача прави дизайнерското студио на Opel уникално за Европа. Центърът бързо се превръща в своеобразна международна школа по автомобилен дизайн, която привлича най-добрите специалисти в тази област. Корените на много от съвременните значими идеи, форми и стилистични изразни средства в автомобилния дизайн водят своето начало от Рюселсхайм и се простират назад чак до 60-те години на миналия век. Списъкът на емблематичните образци, създадени в студиото Advanced Design през последните 50 години е внушителен и неповторим по брой и разнообразие.

 

Първият проект, който младият и амбициозен екип представя пред широката публика само година след откриването на центъра в Рюселсхайм, е концептуалният Opel Experimental GT. Още през 1965 г. динамичният спортен модел отбелязва своя дебют под прожекторите на щанда на Opel на автомобилното изложение във Франкфурт. Формите на каросерията на Opel GT често се оприличават от дизайнерите с тези на класическата бутилка на Coca-Cola и легендарният двуместен модел наистина прави истинска революция в класа на спортните купета с множество нетрадиционни  стилистични и конструктивни елементи. Каросерията с две врати се отличава

 

с ниска и заострена предна част,

 

докато задницата се характеризира с пластични обеми и извивки. Съчетанието от масивните арки на калниците и тясната „талия” на впитата в областта на вратите средна част на каросерията предизвиква най-силни асоциации с бутилката на освежаващата напитка.

 

Стилистиката на модела GT е дело на Ерхард Шнел, който е автор и на концептуалната студия Experimental GT от 1965 г. Шнел, който по-късно създава дизайна и на изключително успешната Calibra, успява да претвори формите на концептуалния GT в сериен автомобил в рамките на едва 3 години, при това без да позволи яркият характер на първоначалния замисъл да се загуби в процеса на серийно внедряване. Подвижните предни светлини на студията се превръщат в реалност, осъществена е и идеята за отказ от същински багажник в задната част. Място за багаж има единствено в ограниченото пространство зад седалките на водача и неговия спътник. Спортният модел на Opel получава висока оценка не само от клиентите на марката, но и от много рали състезатели. Спортното купе GT се задвижва от мощен 1,9-литров 4-цилиндров двигател с максимална мощност 90 к.с. и постига максимална скорост 185 км/ч, което е забележително висока стойност за онова време.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване