07/10/14 05:32
(http://www.klassa.bg/)

10 300 ракети изстреляни срещу градушките

 10 300 ракети са изстреляни срещу градоносни облаци от началото на годината до сега. Това съобщи шефът на Изпълнителната агенция за борба с градушките инж. Николай Николов. Изстреляните ракети досега са два пъти повече в сравнение с 2013 г. , когато само 5100 са полетели към облаците.

 

Една струва между 300 и 350 евро

 

Това означава, че изстреляните ракети са глътнали между 6 и 7 млн. лв. „Цената на брой не е повишавана от години”, допълни инж. Николов. Вчера правителството отпусна 1,2 млн. лв. за купуване на още ракети. Седмица по-рано пък от комисията по бедствия и аварии бяха дадени на агенцията за борба с градушките други 2,5 млн. лв. за купуване на ракети.

 

Градоносният облак, изсипал ледените парчета в столицата, се е образувал за 7-8 минути над Драгоман.

 

Най-силно е била градушката в жк „Люлин”. Автоматично от Агенцията за борба с градушките информация е била изпратена на Военновъздушните сили, Ръководство въздушно движение, Гражданска защита и НИБХ на БАН, обясни инж. Николов. По закон тези институции трябва да бъдат уведомени.

 

Населението не можело да бъде предупредено през Фейсбук

 

например от Агенцията за борба с градушките. Източници, пожелали анонимност, коментираха, че е имало начин да бъдат пуснати сирените за предупреждение за бедствие в столицата. Това обаче не било направено, за да не доведе до масова паника.  

 

„Никъде по света ракетите за борба с градушките

 

не защитават населени места

 

а само обработваеми площи”, обясни инж. Николов и допълни - „Дори да имахме обхват, най-много щяхме да постигнем изсипване на градушката на едно-единствено място.” Градоносни облаци вчера са се образували и над Монтана, Белене и в района на Средна гора.

 

За тази година са разбити 1138 градоносни облака при 727 за миналата година.

 

Досега през годината изстреляните ракети са защитили 77 млн. декара площи. По принцип полигоните за борба с градушките могат да опазят 17,3 млн. декара обработваеми площи. Поразени от ледени топчета били само 22 000 дка посеви и то на 35%, отчете инж. Николов.




Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване