07/10/14 17:52
(http://www.klassa.bg/)

Безпрецедентно: Китайски служител командирован за 3 месеца в Пловдив

 Г-н Дерек Фънг, главен сътрудник в отдела по външните работи на Община Шенджен, ще работи 3 месеца заедно с екипите на община Пловдив и Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ за задълбочаване обмена и сътрудничеството между двата града. Това е безпрецедентен случай в историята на българо-китайските отношения и въобще в отношенията на България с други страни. Високопоставен китайски общински служител да бъде командирован в България за 3 месеца, досега не се е случвало. Идеята е на г-н Сю Цин, кмет на Шенджен, който в края на март подписа с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев договор за побратимяването на 16-милионния най-динамично развиващ се китайски мегаполис  с най-стария жив град на Европа. Междувременно бе сформирана постоянна работна група на Шенджен и Пловдив с членове от двете общини, БКАБР и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия /CCPIT /.     

„Пристигнах на 19 юни и за 21 дни престой в Пловдив се срещнах с 50 човека от бизнеса, културата, образованието и туризма и се запознах с 25 нови проекта“, направи кратък отчет г-н Дерек Фънг на среща с българския екип на постоянната работна група. Всъщност малкото име на китайския гост е Xiukun, но е приел Дерек за улеснена комуникация с некитайския свят. Той дискутира със зам.-кмета на община Пловдив Стефан Стоянов и Ангел Христозов, председател на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие, по какви конкретни инициативи може да бъде полезен. Главният сътрудник в община Шенджен вече е разгледал част от Тракия икономическа зона, която обхваща 6-те индустриални зони в района на Пловдив. Един от важните аспекти на побратимяването е презентиране на Пловдив като инвестиционна дестинация и намирането на бизнес партньори, подчерта зам.-кметът Стоянов.

Той коментира с представителя на Поднебесната империя културните събития, които ще се проведат в Пловдив във връзка с честването на 65 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китай. Едно от най-значимите безспорно е концертът на Симфоничният оркестър на град Шенджен на Античния театър на 23 август 2014 г. от 20:00 часа.

„Г-н Христозов ме запозна с танцьорите от ансамбъл „Тракия“ и аз се надявам, че ще ни гостуват по време на седмицата на побратимените градове в Шенджен“, очерта следващата стъпка в културния обмен г-н Фънг. Той подчерта, че освен в областта на бизнеса и културата има за задача да подпомогне сътрудничеството и в образованието и туризма. Китайският гост припомни, че водената от зам.-кмета на община Пловдив Димитър Кацарски и учредителя на БКАБР инж. Пламен Панчев пловдивска делегация, се срещна в края на юни с ръководители по въпросите на културата, спорта и туризма в администрацията на община Шенджен. Вследствие на това през септември в Пловдив ще гостуват представители на туристически агенции.  

Според Дерек Фънг, за да се случат лесно контактите в бизнес, туристически, културен и образователен аспект е необходима директна самолетна връзка Пловдив - Шенджен. За осъществяването и трябва да обединят усилия двете общини. Създаването на българо-китайска компания в сферата на правните, данъчни и финансови консултации пък ще улесни бизнеса и от двете страни. По този въпрос г-н Фънг вече работи с Катерина Гушкова,  управляващ съдружник на „Респект консулт“, едно от водещите консултантски дружества в страната.  

На снимки 1, 2 и 3 – отляво-надясно Дерек Фънг, зам.-кметът Стефан Стоянов и Ангел Христозов, председател на БКАБР

На снимка 4 – срещата на Дерек Фънг с българския екип на постоянната работна група Пловдив-Шенджен

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване