07/10/14 16:44
(http://www.dnevnik.bg/)

"Галъп": В края на живота си правителството е по-харесвано от тройната коалиция, но не и от кабинета "Борисов"


Над 22% от избирателите заявяват, че биха гласували за ГЕРБ на парламентарни избори. Подкрепа за БСП на отворен въпрос (без предварително зададени отговори) изразяват около 17 на сто, за ДПС и коалицията около "България без цензура" - по 7%, за Реформаторския блок – около 4 на сто. За АБВ биха гласували едва 3%, за "Атака" и НФСБ – по около 2%. Това показват данните от национално представително проучване на "Галъп Интернешънъл", направено сред 1010 души между 27 юни и 3 юли.

Разликата между ГЕРБ и БСП от 5 процентни пункта от всички избиратели в страната, което може да е и над 10 процентни пункта при гласувалите, е сходна с отчетената в последните избори. В предстоящия вот обаче тя може да се увеличи, тъй като ГЕРБ е формацията с по-голяма потенциална периферия от избиратели, подчертават социолозите.

От началото на годината насам доверието в правителството плавно спада, за да достигне през юли до 21%. Недоверието е 69%, отчита проучването.



"Очевидно с края на протестите в края на 2013 г. е отминал и известният мобилизиращ ефект, който те имаха върху привържениците на кабинета. Навлизането във фаза на размиване на управляващото формирование в последните месеци и тревожните сигнали за развитието на страната обясняват и продължаващия спад на популярността на кабинета", пишат от агенцията в прессъобщение. И отбелязват, че в последните месеци на съществуването си кабинетът на Пламен Орешарски има нива на доверие, по-ниски в сравнение с последните месеци на кабинета "Борисов" и по-високи в сравнение с последните месеци на кабинета на тройната коалиция. В края на мандата на Сергей Станишев правителството е било одобрявано от едва 16 на сто и е срещало неодобрението на 74%, а кабинетът на ГЕРБ е завършил с доверие от 18% и недоверие 71%.

Доверието в президента остава на стабилни нива от около 30% доверие и около 55% недоверие от началото на годината. Подобни стойности за последно са били регистрирани в последните месеци от мандата на президента Желев.

Парламентът през юли е с 12% доверие и 78% недоверие. Сходни и по-ниски са били стойностите във втората половина от мандата на тройната коалиция.



На въпроса накъде върви България 73% отговарят "към по-лошо" при 12% на противоположното мнение. Според 45% от участниците в проучването е нужна нова партия, която да отстрани всички досегашни. Една пета са на обратната позиция. Цели 77% смятат, че сега е необходимо съгласие между партиите.

Редовното изследване на "Галъп интернешънъл" е направено от 27 юни до 3 юли 2014 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1010 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Известно е като ежемесечен Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл"® Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на "Галъп интернешънъл" в България от 1992 г. насам.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване