07/10/14 13:15
(http://pik.bg)

Имотите в София и по морето се продават като топъл хляб

Имотите в София и по морето се продават като топъл хляб

Жилищният пазар в столицата и курортните комплекси у нас продължава да е стабилен. Към тях през тази година се присъединяват и някои от ски курортите – Боровец и Пампорово. Това показват данните на Агенцията по вписванията за обемите продажби за второто тримесечие по изчисления на водеща компания за недвижими имоти на родния пазар, пише inews.bg. 

Имотната статистика отчита ръст от 1.3% на продажбите в София, а за полугодието сделките са нараснали с 1.6% спрямо същия период на миналата година. За изминалите 3 месеца встолицата са вписани 5 157 продажби, което прави по около 85 продажби среднодневно на база работните дни за периода.

От бранша коментират, че през втората половина на 2014 г. имотният пазар традиционно става по-активен. Най-много продажби се сключват през третото тримесечие, а най-много приключени сделки има в края на годината.

За стабилен жилищен пазар в страната говори и увеличеният брой новоучредени ипотеки. По данни на експерти, през април-юни те са 7865, което е с 5% повече в сравнение със същия период миналата година.

Ръст от 12% отбелязват продажбите в Несебър, които включват продажбите на имоти около Слънчев бряг, сочи информацията на Агенцията по вписванията. Те припомниха, че Слънчев бряг и районът са традиционно популярни сред руските купувачи и именно техният интерес е помогналтози сегмент от пазара пръв да излезе от кризата.

Значително нарастване на продажбите има и в спа курортите като Велинград и Сандански. Ски курортите, които привличат и интерес от страна на българи – Боровец и Пампорово също бележат ръст на продажбите. Продажбите в Самоков, където се вписват сделките с имоти в Боровец, са нараснали с 10%, а в Смолян и Чепеларе - съответно с 23.6% и 27.5%.

Те допълват, че спадът на продажбите в Банско и района продължава. Вписаните в Разлог сделки са с 12% по-малко в сравнение с второто тримесечие на миналата година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване