07/10/14 05:35
(http://www.klassa.bg/)

Описват до месец потрошените возила

 До един месец собствениците на пострадали коли и имоти може да се жалят на застрахователите за щетите, които нанесе опустошителната градушка във вторник следобед в София.

 

„От 10 до 30 календарни дни е срокът за предявяване претенции след вчерашната градушка. Застрахователите са обявили облекчен режим за доказване на щетите, удължено работно време дори в събота и неделя”. Това съобщи след вчерашното заседание на правителството заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

 

Някои ще приемат деклариране на щета и от свои офиси в провинцията. Дори може са се представят само снимки на потрошеното. Някои от компаниите дори приемат

 

уведомления и снимки по имейл

 

Така гражданите няма да се разкарват до офис и да си губят времето.

 

„При предявяване на претенция за надупчена кола от ледените парчета е нужно да се представи уведомление за настъпило застрахователно събитие, документите на автомобила - талон и свидетелство за регистрация на МПС”, обясни Ралица Агайн. Някои застрахователни компании искат и копие на полицата от застраховка „Автокаско”, както и копие от шофьорската книжка или личната карта на шофьора, ако автомобилът е бил паркиран. „Нито един застраховател няма да иска бележка от НИМХ на БАН за доказване, че е имало градушка, както по принцип се прави. Така потърпевшите ще спестят 35 лв. колкото струва документът”, каза Агайн.  

 

Пълна информация за документите, които изискват всички застрахователни компании у нас, има на сайта на Комисията за финансов надзор – www.fsc.bg в рубриката „новини”. Справка там показва, че за щети на недвижимо имущество собствениците ще имат 14 календарни дни да заявят претенцията си. В този случай те трябва да представят уведомление за настъпило застрахователно събитие, копие на нотариален акт за собственост и копие от застрахователната си полица.

 

„Всички компании разполагат с необходимия финансов ресурс да изплатят щетите”, успокои Ралица Агайн.

Заради множеството счупени предни стъкла на автомобилите от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) припомнят, че за издаването на дубликат на годишната винетка се изисква копие от документа за собственост или ползване на пътното превозно средство (в т.ч. свидетелство за регистрация на автомобила) и актът за констатиране на счупването на предно панорамно стъкло. Необходимо е да се представи служебна бележка, издадена от МВР, втората част на годишния винетен стикер и първата, която е била залепена на счупеното стъкло. Заявлението за издаване на дубликат може да изтеглите от интернет страницата на АПИ.

Срокове за прием на документи за щети
„Дженерали Застраховане” АД - до 30 работни дни.

 

Булинс” - до 14 дни, офисите ще работят и през уикендите.

 

„Виктория” - до 30 дни. Претенции се завеждат и по телефона.

 

„Алианц България” - 14 дни за имоти и 30 дни за коли.

 

„Армеец” и „България” - до 15 дни.

 

ДЗИ „Общо застраховане” - до 1 август.

 

„Олимпик-клон България” до 31 юли.

 

„ОББ-Ей Ай Джи ЗД” АД – удължава срока на 30 дни, считано от 8 юли.

 

ЗАД „Енергия” - до 25 юли.

 

„ЗД ЕВРОИНС" АД - до 30 дни.

 

„ОЗК- Застраховане” АД – в 10 дневен срок

 

„Уника” - до 31 юли.

 

„ГУПАМА ЗАСТРАХОВАНЕ” - 30 дни срок.

 

„ХДИ ЗАСТРАХОВАНЕ” до 18 юли.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване