07/10/14 05:38
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът заработи ударно

 Парламентът заработи ударно, след като народните представители, с изключение на колегите им от „Атака”, влязоха вчера в пленарната зала и се регистрираха. Ден преди това ГЕРБ, БСП и ДПС се споразумяха за гласуването на няколко ратификации и неотложни законови промени, както и за прекрояването на бюджета на НЗОК. Заради бойкота на ГЕРБ и „Атака” миналата седмица пропаднаха две от заседанията на НС, а за разпадането на третото по обед допринесоха и соцдепутатите. При проверка на кворума вчера системата обаче

 

отчете 166 присъстващи

 

или с цели 46 над необходимия минимум за откриване на работния ден в НС.

 

За по-малко от час депутатите подредиха седмичната си програма и ратифицираха 5 международни документа. Два от тях са споразумения с Международната банка за възстановяване и развитие, а чрез друго се регламентират търговските отношения между държавите членки на ЕС с трети страни.

 

Второто четене на промените в Закона за автомобилните превози също мина набързо и без дебати. Така автобусните превозвачи вече ще могат сами да избират дали при таксуването на пътниците да използват касови апарати, или отчитането да се извършва както досега - чрез билети. Задължителното изискване за касови апарати в автобусите беше разписано при управлението на ГЕРБ и трябваше да влезе в сила от 1 януари тази година. Впоследствие сегашните управляващи удължиха срока до 1 юли. С гласуваните промени в закона се удължи и максималната възраст на такситата до 15 години. Досега жълтите коли трябваше да излизат в пенсия, щом чукнат 10 години. „Веднага искам да кажа, че в нито една държава в ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите. Информацията, която имам е, че около 10 000 коли трябваше да излязат от употреба в този момент, ако не бяхме удължили тази възраст. Наясно сме с отговорността, която сме поели. Уверявам ви, че за нас е важна преди всичко сигурността и едва след това възрастта на колите и всички други фактори в таксиметровия бранш”, защити поправката зам.-шефът на транспортната комисия в НС Георги Свиленски. По думите на депутата от БСП вече е възложено на „Автомобилна администрация” да разработи нова наредба, регламентираща сигурността и комфорта на пътниците. Идеята е жълтите автомобили да са

 

с много по-чисти купета отсега

 

Освен това достатъчно било на 6 месеца колите да минават  през технически преглед.

 

Депутатите осигуриха също така бърза писта и за промените в  т.нар. закон за офшорките. Те бяха приети на първо четене, а в края на седмицата ще бъдат гласувани окончателно. С измененията се дава възможност дружествата да развиват бизнес с държавата и общините, стига да са вписали при регистрацията си своя действителен собственик. Според шефа на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев действащите разпоредби се разпростират върху прекалено широк спектър от фирми. За да се стесни този кръг, се предлага понятието „свързани лица” да се замени с „контролирани от тях лица”. По този начин ограниченията в закона ще важат само за офшорките и пряко контролираните от тях дружества.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване