07/10/14 05:24
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев опитва да сложи ръка на австрийски трезор

 След като докара КТБ до състояние, в което се наложи трезорът да бъде сложен под специален надзор от БНБ заради недостиг на ликвидност, скандалният банкер Цветан Василев вече е нарочил нова мишена.

 

Мажоритарният собственик на КТБ, който вече близо месец се крие във Виена и отказва да се върне у нас, се пробва да прилапа бизнеса на Балканите на австрийската банка „Хипо Алпе Адриа”, разкри вчера агенция Ройтерс, като се позова на източници, запознати с преговорите.

 

„Хипо Алпе Адриа” беше национализирана в края на 2009 г.

 

след като беше ударена от кризата, а впоследствие се оказа и в епицентъра на небивал скандал, довел до разследване срещу 40 бивши мениджъри на трезора за участие в измамна схема с лизингови договори, пране на пари и фалшифициране на финансови резултати и участие в престъпна мрежа, действала години назад (виж карето). При национализацията в трезора бяха налети 450 млн. евро от парите на австрийските данъкоплатци, а сега – пет години по-късно – на тезгяха е балканската мрежа на банката, която се счита за неин основен актив, става ясно от статията на Ройтерс.

 

Въпросните балкански активи се оценяват на 500 млн. евро, според финансовите доклади на Хипо.

 

Мрежата обаче е инкасирала загуби през миналата година в размер на 286 млн. евро.

 

По ирония на съдбата сред основните мераклии да прилапат ценния актив се оказва банкерът Цветан Василев, чиято слава е не по-малко скандална от тази на бившите мениджъри на „Хипо Алпе Адриа” и по-специално на ексизпълнителния й директор Волфганг Куртерер. Последният беше арестуван насред скандала преди четири години.

 

Според източниците на престижната агенция, кандидатите за бизнеса на „Хипо Алпе Адриа” в Югоизточна Европа, който се състои от 6 банки и три лизингови компании в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора, са трима. Василев е основна фигура в група от български инвеститори, зад която стои руската банка ВТБ, твърдят от Ройтерс, като посочват, че това им е потвърдено от двама източници. От агенцията припомнят, че Цветан Василев е мажоритарен собственик на банка у нас, която е била поставена под специалния надзор на БНБ. И допълват, че са се пробвали да се свържат с него, но опитите им са ударили на камък. От ВТБ също не са дали коментар. Останалите двама, участващи в надпреварата за балканските активи на „Хипо Алпе Адриа”, са руският бизнесмен Игор Ким и неговата Експобанк, а също финансовият инвеститор „Адвент интернешънъл”. Очаква се сделката да бъде финализирана преди края на юли.

 

И докато Василев едновременно

 

се крие от разследващите у нас и излъганите от него вложители

 

в КТБ, и води преговори във Виена за придобиването на „Хипо Алпе Адриа”, вчера от БНБ обявиха, че до края на седмицата ще оповестят публично резултатите от одита на банковата група КТБ. В нея влизат КТБ и дъщерната й „Креди Агрикол”. Срокът за преглед на активите и пасивите на групата изтече вчера, а до края на вчерашния ден одиторите трябваше да внесат докладите си в БНБ. В КТБ прегледът се извършваше съвместно от „ДЕЛОЙТ ОДИТ“ ООД, „ЪРНСТ И ЯНГ“ ООД и „АФА“ ООД, а в „Креди Агрикол България“ – от „АФА“ ООД. Сред въпросите, на които се очаква одитният доклад за КТБ да даде отговор, е и колко кредита е раздала банката на свързани с Цветан Василев дружества. Разследвания, публикувани първо от в. „Капитал”, показаха, че към подобни фирми, повечето от които просто пощенски кутии, са изтекли над 1 млрд. лева кредити.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване