07/11/14 15:10
(http://pik.bg)

Дадоха кмета на Варна на Главния прокурор за злоупотреби

Дадоха кмета на Варна на Главния прокурор за злоупотреби

Кметът на Варна Иван Портних опитвал да даде 4,5 милиона лева на приближена фирма, натискайки ръководството на ДКС ЕАД да прекрати обявена обществена поръчка. Той и директорът на дирекция "Финанси и бюджет" Стефка Господинова бяха дадени на главния прокурор Сотир Цацаров заради предстояща злоупотреба с обществени средства, свързана с ремонта на Двореца на културата и спорта. Според сигнала, Портних вероятно се опитва да използва служебното си положение, за да облагодетелства трето лице - в случая това е фирмата "Хидрострой" АД.

Автор на сигнала е бившият председател на борда на директорите на ДКС ЕАД Светослав Трайков, подкрепен от две граждански сдружения от Варна. Самият Трайков предупреди за предстоящите злоупотреби с открито писмо, публикувано преди почти година, когато бе освободен от длъжността, заради отказа му да подкрепи некоретни решения на община Варна по отношение на ДКС.

Ето го и писмото, разпространено до медиите:

Законите, за чието нарушение от Портних трябва да провери главният прокурор са още поне 3, включително Търговският, Наказателния кодекс и Закона за обществени поръчки.

Както е известно, Министерски съвет, със свое постановление 19-2014 в началото на годината отпусна целеви 4,5 милиона лева с ДДС за ремонта на зала "Конгресна" и прилежащите й съоръжения, включително увеличаване на капацитета на съоръжението до над 5000 места. Варна е избрана за домакин на европейското първенство по волейбол за мъже, но ДКС трябва да отговаря на условията на международните федерации, които изискват сериозно обновление на съоръжението.

Архитектурата за ремонта вече е завършена и предстои да се извършат строително-монтажните работи. За избор на техен изпълнител, ДКС ЕАД пусна обществена поръчка на 27.06.2014 година (може да се види в сайта на Агенцията за обществени поръчки).

Внезапно обаче, кметът на Община Варна Иван Портних внесе предложение до Общински съвет да бъде подписано споразумение за сътрудничество с ДКС ЕАД и на практика Община Варна да встъпи в стопанисването и управлението на зала "Конгресна" за 12 месеца, като през това време бъде извършен ремонт.

Парите обаче няма да бъдат разпределени както повелява законът - чрез обществена поръчка, а ще бъдат дадени директно на "Хидрострой" АД, която има договор за ремонтни работи в район "Приморски", където се намира и ДКС (Договорът може да бъде намерен в сайта на община Варна).

Предложението на кмета събуди недоумение и беше отхвърлено от постоянната комисия "Собственост и стопанство", а бордът на директорите на ДКС реши да се изчака да се види какво становище ще вземе общински съвет. Отново под натиск, бордът бе принуден да заседава отново днес, като се очаква неговото становище.
Интересното в случая беше, че споразумението не е обсъждано с ръководството на ДКС ЕАД и им беше показано, вече подписано от Портних, на заседанието на ПК "Собственост и стопанство" на 2.7.2014 година.

Според сигнала до Цацаров, по този начин се рекетира другата страна. Думичката "споразумение" означава, че двете страни са коментирали съдържанието и са се разбрали какво да бъде то.

Скандалът стана още по-голям, когато прокуристът на ДКС ЕАД Симеон Варчев излезе с открито становище в медиите, в което описа своето недоумение от натиска от страна на кмета да прекрати обществената поръчка и да даде директно парите на "Хидрострой" АД. Варчев алармира за евентуална злоупотребата с обществените средства, като посочи стабилни аргументи.

Сигналът е внесен до редица институции, включително Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Областния управител и министър-председателя Пламен Орешарски.



Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване